fbpx

Slovenca med prvimi preplezala zahtevno smer v Himalaji

Foto: STA

Slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj sta bila del mednarodne alpinistične odprave, ki je kot prva preplezala vzhodno steno Cerro Kištvarja (6173 metrov), veličastnega vrha v indijskem Kašmirju. Zahtevno smer so poimenovali Light before wisdom (Svetloba pred modrostjo).

Novaku in Prezlju, ki sta člana alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik, je v štiričlanski odpravi, v kateri sta bila še Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, oktobra uspel veliki podvig. V precej spremenljivem vremenu in zahtevnih razmerah so preplezali dve novi smeri, ob tem še zahtevno smer po južnem grebenu na Chomochior (6278 m). Greben leži na območju indijske Himalaje ob tromeji s Pakistanom in Kitajsko, ki je bilo za tujce vnovič odprto šele pred nekaj leti, poroča STA.

Slovenska alpinista organizirala veliki vzpon
“Alpinistični druščini sem pokazal fotografijo goratega območja z markantno piramidno goro in pripomnil, da je to območje vredno ponovnega obiska. Urbanu je bila ideja všeč in je prišel do mene s pobudo, da bi šla tja skupaj plezat. /…/ Urban se je odločno lotil birokratskih opravil in organizacije, ostali smo mu pomagali,” je po poročanju STA pripravo na odpravo opisal Prezelj.

O tem, kaj je bilo odločilno za uspeh odprave, pa je Novak dodal: “Prvinsko okolje, spremenljivo vreme, zahtevne razmere in pestre osebnostne lastnosti članov odprave so bili prava zmes za intenzivno doživeto izkušnjo. Izmed vseh naštetih faktorjev bi izpostavil prav naše osebnosti, ki so se kljub različni starosti, življenjskim navadam in okolju, kjer živimo, odlično dopolnjevale.”

A. D., STA