fbpx

Slovencem tretja slalomska ničla, Hirscherju zmaga

Foto: STA

Marcel Hirscher je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Santa Caterini. Salzburžan je bil tretji po prvi vožnji, a je bil v finalu zelo hiter za še 36. zmago v svetovnem pokalu. Drugi je bil Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,21), vodilni po prvi vožnji Rus Aleksander Horošilov je bil nato tretji (+0,32).

Šestindvajsetletni Hirscher si je na prvi progi nabral deset stotink sekunde zaostanka za takrat vodilnim Horošilovom, a je v finalu pritisnil na plin ter z izjemno vožnjo, postavil je najhitrejši čas finala, prevzel vodstvo, ki ga je zadržal tudi po nastopu preostalih dveh finalistov.

Kristoffersen, 21-letni zmagovalec uvodnih slalomov v Val d’Iseru in Madonni di Campiglio, ki je bil po prvi vožnji tri stotinke pred Avstrijcem, se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom. Enaintridesetletni Horošilov, ki je na prvi progi za sedem stotink sekunde prehitel Norvežana, pa je nazadnje že v zgornjem delu izgubil boj za še drugo zmago v svetovnem pokalu ter ob prihodu v cilj zaostal za obema.

Znova prevzel vodstvo
Hirscher (721 točk) je s peto zmago v tej sezoni, gre za njegovo že 17. slalomsko zmago v svetovnem pokalu, znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prejšnji vodilni Norvežan Aksel Lund Svindal, ki slaloma ne vozi, po novem zaostaja 85 točk za Avstrijcem. Na tretje mesto skupno je skočil Kristoffersen, ki je prehitel rojaka Kjetila Jansruda, po novem četrtouvrščenega, ki prav tako ne vozi slaloma.

Hirscher je z zmago na prvi tekmi v koledarskem letu poskrbel za mejnika. Osvojil je še 17. slalomsko zmago v svetovnem pokalu, s čimer je postal rekorder med še aktivnimi smučarji. Skupno je zbral že 36 zmag, kar je prav tako največ med še aktivnimi tekmovalci.

Hirscher je prehitel Luksemburžana Marca Girardellija, ki je v času tekmovalne poti vpisal 16 slalomskih zmag, ter se zavihtel na tretje mesto. Pred Hirscherjem sta na večni lestvici moških slalomskih zmagovalcev le še legendi Italijan Alberto Tomba, ki jih je v času aktivne kariere zbral 35, ter Šved Ingemar Stenmark, absolutni rekorder s 40 slalomskimi zmagami ter s 86 zmagami v svetovnem pokalu. Hirscher se je s 36 zmagami v svetovnem pokalu na šestem mestu večne lestvice izenačil z upokojenim rojakom Benjaminom Raichom.

Poraz Slovencev
Oba slovenska predstavnika na slalomu, ki bi sicer moral biti na Sljemenu nad Zagrebom, a so ga še pred novim letom odpovedali zaradi pomanjkanja snega, Matic Skube in Miha Kürner, sta odstopila že v prvi vožnji ter tako ostala brez uvrstitve. Slovenski tekmovalci v letošnji sezoni na slalomskih tekmah še niso osvojili točk. Dejstvo se ni spremenilo niti na prvi letošnji tekmi.

Karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev se bo preselila v švicarski Adelboden, kjer bo v soboto na sporedu veleslalom, v nedeljo pa še slalom. Do konca januarja se bodo nato zvrstili še trije slalomi: Wengen (17. januarja), Kitzbühel (24.) in Schladming (26.).

B. O., STA