Slovenci gremo v Pariz po zlato medaljo! Srčne odbojkarske reprezentance niso ustavili niti svetovni prvaki Poljaki!

Foto: STA

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je v polfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani z zmago proti Poljski s 3:1 (23, -24, 22, 23) uvrstila v finale, ki bo v nedeljo v Parizu. “Gremo v Pariz! Po zlato medaljo …” so se razveselili navijači naše reprezentance.

Slovenski odbojkarski reprezentanci je uspelo nepredstavljivo, s pomočjo domače publike je ugnala favorite Poljake. Slovenija bo tako v nedeljo v Parizu igrala za zlato. Zadnja tekma slovenskega dela evropskega prvenstva je postregla z novim odbojkarskim spektaklom, po katerem so Slovenci ponovili dosežek iz leta 2015 in se uvrstili v finale. V nedeljo v Parizu pa lahko presežejo srebro izpred štirih let.

Teorija pred tekmo je dajala prednost svetovnim prvakom Poljakom. Ti so se v predtekmovanju sprehodili mimo tekmecev, bili so tako premočni, da so na vseh tekmah skupaj oddali le en niz. V izločilnih bojih so s 3:0 zmleli še Španijo in Nemčijo.

Foto: STA

Toda Slovenci, ki so imeli na EP nekaj več nihanj, a tudi izvrstno popotnico, ko so izločili branilce naslova Ruse, so se lahko zanašali na dobro tradicijo zadnjih let. Slovenci so Poljake na EP premagali tudi pred štirimi leti na poti do naslova evropskih podprvakov, nazadnje pa pred dvema letoma na njihovem terenu.

Foto: STA

Tako kot je padla favorizirana Rusija, je danes v Stožicah, ki so bile na zadnji slovenski tekmi na EP tokrat vso tekmo sedmi igralec, padla tudi Poljska in slovenski odbojkarji so poskrbeli za norišnico v Ljubljani in po vsej državi.

Slovenci na današnji tekmi niso mogli računati na Gregorja Ropreta, ki je moral v noči pred tekmo na operacijo slepiča, je pa spodbujal soigralce v dvorani.

V začetno postavo je selektor Alberto Giuliani postavil Alena Pajenka, Jana Kozamernika, Mitjo Gasparinija, Dejana Vinčića, Tineta Urnauta in Klemna Čebulja. Začetek niza sicer ni bil po domačih željah, Slovenci so se hitro znašli v zaostanku, nekaj napak, strašen servis Wilfreda Leona in poljski blok so prinesli prednost 7:3. Po Giulianijevem odmoru so se stvari popravile, Slovenci so se približali, ko pa je bil na servisu Urnaut, so Slovenci dobili tri točke in izenačenje na 9:9. Slovenci so nato dvakrat zaporedoma žogo v servisu poslali v out, a ostali dovolj blizu, da je niz ostal napet.

Foto: STA

Ko je bil spet na servisu Urnaut, je znižal na 16:17, toda Poljska je ostala pred Slovenijo. A ko so pri 18:20 Slovenci dosegli točko, po kateri so Poljaki neuspešno zahtevali četrto podajo, se je potek niza obrnil. Čebulj je izenačil na 20:20, pokazalo se je, da tudi Leon lahko pošlje žogo v mrežo, Čebulj je nato poskrbel za zaključno žogo Slovenije, slovenski blok pa priložnost spremenil v dobljen prvi niz s 25:23.

Na začetku drugega je bila slika obrnjena, bolje so startali Slovenci, po uspešnem napadu Čebulja je bilo 6:3. A tudi Poljaki so se hitro vrnili, izenačili na 7:7, po asu Kozamernika, slabem servisu Poljakov in uspešnem napadu Tončka Šterna pa je bila Slovenija spet v vodstvu (12:10). Minimalno prednost točke ali dveh so Slovenci ob izjemno borbeni igri in izjemno glasni podpori v Stožicah zadržali do 17. točke, ko je spet Leon poskrbel za izenačenje.

A Slovencev to ni zmedlo. Točka po servisu Pajenka in neuspešen blok Poljakov so spet povedli Slovenijo do +2, Leon s servisom in potem blok pa sta spet prinesla izenačenje na 19. točki. Končnica je bila izjemno napeta, po točki Čebulja pa je Slovenija že vodila s 23:21. Michal Kubiak je izenačil na 23:23, a žogo nato poslal v mrežo

Srečnega razpleta pa ni bilo, Mateusz Bieniek je ubranil zaključno žogo, dosegel zadnji poljski točki v nizu in skupno izenačil na 1:1.

Začetno vodstvo Poljske v tretjem nizu ni zdržalo dolgo, blok Urnauta in uspešen napad po servisu Vinčića sta pri 8:6 gostujočega stratega Vitala Heynena že prisilila v odmor. Ni pomagal, Slovenci so se razleteli po igrišču, v bloku pa si priigrali dve pomembni točki in pri vodstvu 12:8 je Poljska zahtevala še en odmor.

Točke Čebulja in izvrsten blok Slovenije sta prinesla že vodstvo s 16:11, toda Poljska se še ni predala. Prišla je na 16:18 in takrat je po odmoru posegel še Giuliani. Spet se je obetala tesna končnica, v kateri pa so po asu Tončka Šterna domači že vodili z 21:17. Poljaki so še enkrat zapretili in prišli na 21:23. Po udarcu Leona so že slavili njegov as, a so domači vložili “challenge”, posnetek je pokazal, da je bila žoga zunaj igrišča, vodstva 24:22 pa Slovenija ni izpustila in povedla z 2:1.

Potek tekme je pokazal, kakšen bo naslednji niz. Ob izjemni borbi si nobena od ekip ni priigrala večje prednosti. Morda točko, dve, v prednosti so bili Poljaki, toda Slovenci so bili blizu in jih uspešno lovili. Gledalce sta na noge spravila Urnaut in Vinčić z asoma, Slovenci so Poljake ujeli na 16:16, 20:20 in 21:21.

Tam jih ni moglo nič več ustaviti. Niti Leon, ki je prej še držal Poljake nad vodo, ni mogel sam ustaviti Slovenije in njenih navijačev, ki so se glasno razveselili izjemnega uspeha in na koncu skupaj z njimi vzklikali: Gremo v Pariz! Po zlato medaljo …

Peter Truden

 • Tečen dec

  Tatovi. Članek je delo STA, podpišete pa svojega “novinarja”.

  • lokec

   STA je le slovenska.

 • samotoje

  Tako Slovenijo imam neznansko rad.

 • Den456

  Tekma je bila super. Edini slab trenutek je bil, ko so kazali murglsko podgano na tribuni.

  • est

   Glede na to kako grdo je gledal predvidevam, da sploh ne ve kako se igra odbojka.

   • Den456

    Dva velikana, on in Ehjavčev Kahlo redno igrata odbojko na pesku. Pesek je rdeč, ker igrata ob mreži za tenis.

  • Rafaelus

   Kdo je njemu dal karto v VIP loži, ti pokvari večer !!!

 • lokec

  Lepo so se žogali z Poljaki. Tudi Pahorič rad gleda razno vrstno žoganje.

 • Slovenec

  Aleluja, odlično in srčno so odigrali naši fantje. Vse čestitke za izredno igro in zmago. Tako se igra za Slovenijo.

 • šmentanamuha

  Bravo, dečki, vsaj nekdo, ki dviga ugled Slovenije.

 • Antonius

  Škoda, ker od razburjenja veleizdajalca ni kap

 • Vladimir

  zakaj v Šmaci na eni hiši visi črna zastava

 • est

  Dober milijon nas je, pa taki uspehi na športnem področju. Medalja do medalje.

 • IZBIRA

  Slovenski šport zmaguje kljub komunističnim funkcionarjem v športu. Tako kom narod nekako preživlja kljub komunistični oblasti za vratom (oderuški davki in razni prispevki, potem korupcija, klinetelizem, izdajstvo, nesposobnost in druge )

  Šarec in kompanija, se bo prislinila zraven, če bo zlata, srebrna za komunistično politikantarsko reprezentanco ni dovolj, saj je sedanja Vlada šampion sramote za Slovenijo, prvi so na svetu po sramotenju lastne države

  Bravo športniki, vi ste slovenski ponos vi Sloveniji vračate ugled.

 • totex39

  V tej državi se lahko res veselimo zaradi športa vse drugo je totalno gnilo. Bilo je zelo razburljivo, ampak se je vse srečno končalo. ČESTITKE FANTJE!

 • Andrej

  Škoda, da narod začuti Slovenijo le v športu. Športniki naredijo ogromno za nacionalni ponos, a vse to Šarec in njegovu uničijo.

 • totex39

  Vidi se, da v sebi nimajo nobenega sramu, da se še pojavljajo na športnih tribunah, kjer jih ljudje še tam morajo gledati.

 • Rafaelus

  Me je skoraj kap, ni za slabo srce :)

 • Solo

  Ko bi Slovenci vsaj desetino te evforije in zagretosti, ki jo kažejo ob uspehih slovenskih športnikov, pokazali tudi takrat, ko gre za ključna vprašanja naše varnosti, preživetja in obstoja – na primer v primeru vprašanja masovne invazije afro-arabskih in balkanskih migrantov.

  Samo za primerjavo: V Stožicah se na športni tekmi zbere 15.000 ponorelih navijačev (pred TV ekrani pa še pol milijona), čeprav tekma ne bo v ničemer bistveno spremenila njihovih življenj in čeprav od tega (razen kratkotrajne ekstaze) nimajo prav nič. Nasprotno pa se na protestih proti migrantom in proti podpisu veleizdajalskega Marakeškega sporazuma pred parlamentom zbere vsega 50 ali 100 osamljenih protestnikov, čeprav antislovenska genocidno-roparska politika vladajoče jugo-komunistične bande (ki traja že 75 let na 25 podlage) še kako usodno vpliva na življenja Slovencev in njihovih otrok.
  Da ne govorim, kakšno evforijo je povzročil zvezdnik turške nadaljevanke (Burek ali nekaj podobnega), ki je pred Mercator zvabil tisoče zrajcanih babnic, ki se jim je ob pogledu na dvakrat pečenega turčina cedilo med nogami. Prodane vlačuge, ki hrepenijo po temnih otepačih in se jim yebe za Slovenijo.

  Ljudje, dajte že dojet. Vrhunski šport, fuzbal, butaste TV nadaljevanke in še bolj butasti resničnosti šovi so zgolj distrakcija zločinskih globalistov, ki vam jemlje pozornost, čas in energijo, da se ne bi ukvarjali s stvarmi, ki so zares pomembne za obstoj naroda in države.

  Zatorej – nehajte se ukvarjati s stvarmi, ki so nepomembne, in se začnite ukvarjati s tistimi, ki usodno vplivajo na naša življenja in prihodnost – na primer z genocidnim antislovenkim režimom, ki nas načrtno ropa, tlači, iztreblja in nam v državo uvaža desetine tisočev negro-islamsko-balkanskih barbarov in teroristov, ki počasi a zanesljivo izpodrivajo in nadomeščajo slovenski narod v Sloveniji – edini domovini, ki jo imamo.

  • Andrej

   Od nekdaj preverjeno: kruha in iger. Če je dovolj iger ljudje še na kruh pozabijo. Ne vem, kako so lahko tako butasti, ampak vidim, da tako je.

   • Solo

    Žal res. Ta kratkovidna neumnost in ignoranca nas bosta iztrebili.

 • Olga101

  Kaj se je dogajalo s kartami poljskih navijačev? Zakaj niso dobili 5000 kart? Zame zmaga z goljufijo ni zmaga! Gre za nepošteno manipulacijo! Sramota!