Slovenija gre na evropsko prvenstvo v Nemčiji!

Datum:

Slovenska nogometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo 2024, ki bo v Nemčiji. Na zadnji kvalifikacijski tekmi je v Ljubljani premagala Kazahstan z 2:1 (1:0). Na stadionu vlada prava evforija, kjer navijači slavijo skupaj s slovenskimi nogometaši.

Za Slovenijo je v 41. minuti z bele pike zadel Benjamin Šeško, Ramazan Orazov pa je izenačil v 48. minuti. Odločilni gol za slovensko zmago je dosegel Benjamin Verbič v 86. minuti.

Foto: STA

Slovenija bo tako četrtič nastopila na velikem tekmovanju. Doslej je po vodstvom Srečka Katanca igrala na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, pod vodstvom Matjaža Keka pa še na SP 2010.

Foto: STA

Kek: Vrnili so vero v nogomet!
Veseli, srečni in ponosni smo. Mislim, da je to zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za ‘luzersko’. Vrnili so vero v slovenski nogomet,” je na novinarski konferenci po tekmi – ta se je zaradi slavja igralcev in selektorja na igrišču z navijači začela s precejšnjo zamudo – dejal selektor Matjaž Kek.

Cilj je bil jasen, odkar so se kroglice zavrtele na žrebu. Prepričan sem, da bo to nov zagon slovenskemu nogometu. Hvala fantom, hvala mojemu štabu, hvala tudi vodstvu NZS, ki je verjelo v nas in me pustilo pri miru pet let, kar je verjetno svetovni rekord,” je o poti do Eura dejal selektor in dodal: “Danes je Slovenija spet dihala kot eno in to je najlepše. Veseli smo, da so nogometaši dali nekaj k tem uspehom slovenskega športa v zadnjem času.”

O odločilnem trenutku, drugem golu, pa je dejal: “Takrat sem vedel, da je konec, da smo na cilju. Takrat nismo mogli več niti pod razno izgubiti tekme. In videlo se je, kakšno breme je bilo na nas, predvsem po tistem šoku v 46. minuti. Mislim, da smo v prvem polčasu igrali dovolj agresivno, napadalno, da jim nismo pustili kaj dosti. Hoteli smo držati visok ritem, treba pa je priznati, da Kazahstan v tej skupini nima kar tako 18 točk. Viseli smo nekaj časa, a smo to omilili z menjavami in potem spet nadzorovali tekmo. A takrat začnejo igrati tudi čustva in lahko je zelo nevarno.”

Težko je opisati, kaj se mi dogaja. Ampak predvsem sem vesel. Zaradi fantov, rad bi, da so naslovna zgodba tega rezultata fantje,” je o počutju po velikem uspehu dejal Kek.

Slovenska zasedba bo tekmece za skupinski del EP 2024 dobila na žrebu, ki bo 2. decembra ob 18. uri v Hamburgu.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...