fbpx

Slovenija – Litva 1:1

Foto: STA

Nogometni reprezentanci Slovenije in Litve sta se v dvoboju v mračnih Stožicah razšli brez zmagovalca. Tekma se je po dveh izvedenih enajstmetrovkah končala z rezultatom 1:1. Del tekme je bil odigran v zmernem somraku, saj so odpovedali reflektorji. Slovenska reprezentanca se bo za mesto na Evropskem prvenstvu borila v dodatnih kvalifikacijah.

Slovenska začetna enajsterica: S. Handanović, Struna  Ilić, Cesar, Jokić, Kurtić, Krhin, Lazarević, Iličić, Birsa, Berić

Litovska začetna enajsterica: Zubas, Freidgemas, Žaliukas, Klimavičius, Slavickas, Černych Slivka, Žulpa, Novikovas, Panka, Spalvis

Katančeva četa v začetku tekme ni bila tako dominantna, kot je bilo pričakovati. Dosegla ni niti hitrega zadetka kot smo si želeli, kljub temu, da je bila vsaj dvakrat blizu. Škoda je priložnosti v 23. minuti, ampak je Lazarević streljal visoko preko gola.

V drugem delu prvega polčasa so naši reprezentanti začeli prevzemati pobudo. Žoga je v 29. minuti že končala v Litovski mreži, a je stranski sodnik Berićev zadetek razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Hitro potem je sodnik ponovno zapiskal. Tokrat je Lazareviću podelil rumeni karton zaradi grobega naleta.

Kljub temu, da so bili naši reprezentanti v prvem polčasu več pri žogi, nekako niso našli poti do gola. Iličić je v 39. minuti odlično podal Lazareviću, ki pa je bil malce prepočasen. Žogo je prestregel vratar.

V 45. minuti je Žaliukas, kapetan gostujoče ekipe, v 16 metrskem prostoru igral z roko, zato je sodnik dosodil enajstmetrovko. Streljal je Birsa, ki je Slovenijo popeljal v vodstvo.

V 56. minuti je z velike razdalje močno streljal Valter Birsa, ki je zgrešil le za malo. Strel je razgrel navijače. Sodnik je malo kasneje Panki zaradi preglasnega protestiranja ob nedosojenem prekršku dosodil rumeni karton.

V 61. minuti je v igro namesto Berića vstopil Ljubijankić, ki pa se ni niti prav dobro raztekel, saj so ugasnili nekateri reflektorji, ki razsvetljujejo igrišče. Sodnik je zato prekinil tekmo. Nekateri navijači so medtem, ko so si nogometaši žogo podajali v krogu, krajšali čas s prižiganjem svetilk na telefonih. Tekma se je ponovno začela v 63. minuti, čeprav tehnični problem ni bil odpravljen.

Litovci so izenačili približno deset minut pred koncem. Kuipers je vnovič dosodil enajstmetrovko zaradi igranja z roko v kazenskem prostoru. Litovci so ponujeno priložnost s pridom izkoristili. V 79. minuti je streljal in zadel Novikas. Nato so kmalu skoraj povedli, a je dobro reagiral Struna.

Katanec je z namenom, da bi okrepil napad v igro poslal Matavža, a tudi to ni bilo dovolj. Ostalo je pri rezultatu 1:1.

Ž. K.