fbpx

Slovenki na stopničkah: Markovičeva še tretjič povsem na vrhu

Mina Markovič še tretjič skupna zmagovalka svetovnega pokala (foto: STA).

Zmagovalka letošnje zadnje tekme svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti je Slovenka Mina Markovič, ki je s četrto zmago v Kranju izenačila rekord slovite Francozinje Liv Sansoz. Na stopničke se je s tretjim mestom zavihtela tudi 16-letna Janja Garnbret.

Mina Markovič je poskrbela za sijajno proslavljanje 20. jubileja neprekinjenega prirejanja tekem za svetovni pokal v športnem plezanju v Kranju. Markovičeva je še četrtič pokorila vso konkurenco na umetni steni dvorane Zlato polje, z letošnjo četrto zmago pa je tudi prepričljivo osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Ubranila lansko zmago
Markovičeva, ki je na Gorenjskem ubranila lani osvojeno zmago, je s četrto zmago v Kranju izenačila rekord slovite Francozinje Liv Sansoz, ki je v Kranju zmagovala v obdobju od 1997 do 2000.

Za popoln slovenski dan oziroma večer v Kranju se je na stopničke s tretjim mestom zavihtela tudi komaj 16-letna Janja Garnbret, ki je vodila po polfinalu, v finalu pa je plezala še za tretje karierne stopničke v članski konkurenci. S tem pa slovenskih stopničk še ni bilo konec. Edini slovenski finalist pri moških Domen Škofic je sicer osvojil peto mesto in ostal brez uvrstitve na zmagovalnem odru, a je zato osvojil bron v kombinaciji treh disciplin – težavnosti, balvanih in hitrosti.

Slovenski uspeh
V prvi deseterici seštevka svetovnega pokala v težavnosti pa sta še dve Slovenki. Garnbretova je z dvema drugima mestoma in enim tretjim mestom skupno sedma, Tjaša Kalan pa je osvojila skupno deveto mesto. Urban Primožič je slovenske uvrstitve v skupnem seštevku težavnosti dopolnil s 13. mestom.

Za največje slovenske uspehe pa je znova poskrbela sedemindvajsetletna Markovičeva, ki je letos na petih od skupno sedmih tekem stala na stopničkah, od tega štirikrat na najvišji, v sklepni boj pa se je podala kot vodilna tekmovalka in ni razočarala. Naslovoma skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti v sezonah 2011 in 2012 je kot najuspešnejša slovenska športna plezalka v zgodovini dodala še tretjo lovoriko in tako na najboljši možni način končala letošnjo mednarodno sezono.

STA, B. O.