fbpx

Slovenski kolesarski as Primož Roglič osvojil prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja leta 2020!

Foto: epa

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je po izboru mednarodne žirije novinarjev postal prejemnik nagrade zlato kolo za najboljšega kolesarja leta 2020. Revija Velo Magazine, ki je specializirana za kolesarstvo, je izbrala 15 nominirancev, med drugim tudi odličnega slovenskega kolesarja Tadeja Pogačarja, ki je slavil na letošnjem Tour de France. Kakorkoli, Roglič, ki je na Touru zasedel 2. mesto, je pometel z vso kolesarsko konkurenco in se dokopal do laskave nagrade.

Primož Roglič je slavil na znameniti španski Vuelti in s tem ubranil lanskoletno zmago. Skupno je v tej sezoni dosegel kar 12 zmag. Ko je Roglič, ki velja za najboljšega kolesarja na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci), izvedel za zmago, je v odzivu uvodoma povedal naslednje: “Pregledal sem seznam prejšnjih zmagovalcev, to je resnično zelo velika nagrada!”

Roglič, ki je poleg rdeče majice na Vuelti drugič zapovrstjo osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja in s tem postal prvi, ki mu je v 85-letni zgodovini kolesarske dirke uspelo ubraniti obe majici v zaporednih letih, se je ob tej priložnosti zahvalil prav vsem, ki so glasovali zanj. “Kot razumem, gre za žirijo novinarjev z vsega sveta, zato se me še toliko bolj dotakne”.

Foto: epa

Naš najboljši slovenski kolesar, ki vozi za nizozemsko ekipo Jumbo Visma, je prvič postal prejemnik prestižne nagrade Zlato kolo in s tem nasledil svetovnega prvaka, Francoza Juliana Alaphilippa. Roglič, ki je letos dopolnil 31 let, je zabeležil pet etapnih zmag na tritedenskih dirkah, s čimer je svoj konto povišal na 11 zmag. V zadnjih treh tednih je na Vuelti osvojil kar štiri etape in s tem postal eden od osmih kolesarjev, ki sicer ne slovijo kot sprinterji, a jim je to uspelo doseči na eni od velikih pentelj, poroča STA.

Kljub epidemiji novega koronavirusa se je Roglič z zlatimi črkami zapisal v letošnjo kolesarsko sezono, ki jo končal kot prvi na svetovni lestvici. Kljub neverjetnim uspehom se Roglič v prihodnosti nadeja zmage na znameniti francoski dirki Tour de France. Francoz Alaphilippe, ki je lani osvojil nagrado, je zatrdil, da si Roglič popolnoma zasluži nagrado za prvo mesto. “Lani sem imel veliko, veliko sezono, da sem osvojil to nagrado. Letos je glede na uspehe logično, da ta pripade Rogliču,” je še dodal.

Nina Žoher