fbpx

Slovenski košarkarji gredo v četrtfinale po zmagi nad razpoloženimi Belgijci

Luka Dončić med metom. Vir: EPA

Slovenska košarkarska reprezentanca gre naprej. V osmini finala so premagali reprezentanco Belgije. V četrtfinalu se bodo pomerili z zmagovalko obračuna med Poljsko in Ukrajino. 

Slovenski košarkarji so po koncu prvega polčasa vodili, a ne za veliko, Belgijci so ves čas držali stik. Drugi polčas so Belgijci začeli še bolje in za kratek čas celo povedli, nato pa je sledila protiofenziva zadetkov izpod rok Slovencev, ki ni popustila do konca tekme.

Prva četrtina: na parket se vrača Mike Tobey
Slovenci smo tekmo začeli sijajno. V prvo peterko se je po poškodbi gležnja vrnil center Mike Tobey, z Luko Dončićem pa je Slovenija poletela na krilih treh uspešnih metov za tri točke. Belgijci so se prebudili šele v drugem delu četrtine, ko so njihovi strelci ostali na igrišču nepokriti, te priložnosti pa tudi izkoristili. Na to je kmalu odreagiral slovenski selektor. Na igrišče se je vrnil Američan s slovenskim potnim listom Tobey. Prva četrtina se je zaključila s slovensko prednostjo petih točk. Zadnje točke za Slovenijo je dosegel Zoran Dragić iz dveh prostih metov po športni napaki.

Druga četrtina: Slovenci boljši, a ne prepričljivo
V drugi četrtini je selektor na igrišče poslal našega največjega zvezdnika, a se Slovenija kljub temu ni uspela odlepiti od zagrizenih Belgijcev. Malo pred piskom za polčas sta vajeti v svoje roke vzela brata Dragić, ki sta odigrala odlično akcijo, ki je vodila do koša za dve točki Klemna Prepeliča. Kmalu po tem so se naši košarkarji spet prebili do dvomestne prednosti, a pri tej ni ostalo dolgo, saj so Belgijci proti Sloveniji sprožili salvo šestih zaporednih točk. Prvi polčas se je zaključil s prednostjo treh točk.

Številni gledalci so navijali za slovensko reprezentanco, nek domiselni oboževalec pa je Dončića prosil za dres kar s pomočjo plakata. (Vir: epa)

Tretja četrtina: Belgijci ne popustijo
Slovenija je tretjo četrtino začela izredno dobro, a se je ponovil scenarij iz prvih dveh četrtin, ko se košarkarji Belgije niso pustili. Na naši strani sta tretjo četrtino zaznamovala Dončić in Tobey, ostali niso bili najbolj razpoloženi.

Četrta četrtina
Začetek zadnje četrtine ni bil za gledalce s slabim srcem. Belgijci so namreč na začetku tekme celo prišli v vodstvo. Selektor Sekulić je na belgijsko ofenzivo odgovoril z minuto odmora, ki je na srečo ustavil njihove razpoložene igralce. Od tistega trenutka naprej je bilo, kakor, da bi na igrišču stala povsem drugačna reprezentanca. Slovenci so orkestrirali pravo protiofenzivo, ki jih je popeljala v visoko vodstvo, ki ni popustilo do konca tekme.

Gal Kovač