fbpx

Slovenski košarkarji porazili Poljake! Jih bodo v ponedeljek tudi rokometaši?

Foto: STA

Košarkarji Slovenije so na prijateljskem turnirju na Dunaju v okviru priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo še drugič zmagali. Premagali so Poljsko z 81:76 (10:26, 40:40, 61:61).

Košarkarji Slovenije tudi po četrti prijateljski tekmi v sklopu priprav na kvalifikacije za evropsko prvenstvo ostajajo neporaženi. Na turnirju štirih narodov na Dunaju so se pomerili s Poljsko, vsaj na papirju najtežjim tekmecem v pripravah, in po izenačeni igri zmagali z 81:76.

Slovenija je prejšnji teden v Celju premagala Portugalsko in Belgijo, včeraj Avstrijo, v nedeljo pa jo v tekmi za prvo mesto na Dunaju čaka še Islandija (16.00). Do konca priprav bo nato odigrala še tri tekme; v Ljubljani z Veliko Britanijo in Črno goro, v Mariboru pa z Makedonijo.

Tekma ni bila lahka
Obračun s Poljsko je bil doslej najtežji za varovance selektorja Igorja Kokoškova. Še posebej neugoden je bil začetek tekme, ki ga za razliko od prejšnjih tekem ni začela najmočnejša slovenska postava. Poljska je to izkoristila in hitro povedla s 26:8. Šele ko je v drugi četrtini na parket stopila postava Goran in Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić in Alen Omić se je slika spremenila.

Slovenija – tokrat niso nastopili Žiga Dimec, Gezim Morina, Matic Rebec in Mitja Nikolić – je drugo četrtino dobila s 30:14, Goran Dragić pa je v tem delu igre dosegel enajst točk. Njegova tretja zaporedna trojka je pomenila vodstvo z 38:36.

Napeto vse do konca
Nadaljevanje tekme je bilo povsem izenačeno, tako da je odločitev o zmagovalcu padla v zadnjih minutah. Rezultat je bil nazadnje poravnan na 68, tudi vodstvo 78:73 minuto in pol pred koncem, ko na parketu zaradi petih osebnih napak ni bilo več Gorana Dragića, pa Sloveniji še ni zadostovalo za zmago. Poljakom sta priložnost za podaljšek ponudila Gašper Vidmar in Jaka Blažič, ki nista bila natančna s črte prostih metov, zmago pa je nekaj sekund pred koncem potrdil Klemen Prepelič.

Najbolj se je izkazal Goran Dragić
Prvi strelec tekme je bil Goran Dragić, ki je v 25 minutah dosegel 22 točk ob metu iz igre 8:11 (za dve točki 5:7, trojke 3:4, 4 podaje, 3 skoke). Sledil mu je Klemen Prepelič s 15 točkami (trojke 3:5), po osem točk pa sta dosegla Gašper Vidmar in Alen Omić.

Tekmo sta komentirala tudi Kokoškov in Prepelič

* Igor Kokoškov, selektor Slovenije: “Vedeli smo, da bo težka tekma, saj je Poljska dobra ekipa, ki že vrsto let igra skupaj. Hkrati ima močne, visoke igralce, ki so nas takoj napadli in si priigrali lepo prednost. Mislim, da fante nisem prav pripravil na njihovo agresivno igro, vendar smo v nadaljevanju pokazali pravi karakter in se vrnili v igro. Potrebovali smo tako tekmo, torej izenačeno in negotovo do konca. Nekaj podobnega pričakujem tudi proti Ukrajini v kvalifikacijah.”

* Klemen Prepelič, igralec Slovenije: “Na začetku tekme smo bili brez prave energije. Na obeh straneh igrišča smo bili nemočni. A nato je med odmorom med prvo in drugo četrtino Matjaž Smodiš rekel, da moramo igrati za naš ponos, stopili smo skupaj in zadeli nekaj metov, ki so nas vrnili v igro. Dobro je, da smo v zadnjih minutah prišli do zmage, čeprav nismo imeli pomoči našega prvega zvezdnika Gorana Dragića.”

 

B.P., STA