fbpx

Smuk morda ne bo več disciplina olimpijskih iger

Foto: Facebook Tina Maze

Mednarodni olimpijski komite razpravlja o ukinitvi smuka na zimskih olimpijskih igrah. Razlogi za to so tako v upadu zanimanja za to disciplino in posledično manjši gledanosti televizijskih prenosov kot tudi v neustreznem formatu tekmovanja.

Vse glasnejše so napovedi, da smuka morda že leta 2022 ne bo več na olimpijskih igrah. Na to v prvi vrsti vplivajo marketinški podatki o televizijski gledanosti, ki kažejo, da je gledanost smuka vsako leto nižja. Poleg tega pa k morebitni ukinitvi pripomore tudi neustrezen format tekmovanja. Kot je pojasnil predsednik Avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel, je glavni problem, da gledalci vedo, kdaj bodo nastopili najboljši smučarji, zato televizijske prenose gledajo zgolj tistih dvajset minut.

Na naslednjih olimpijskih igrah še, vprašljivo je leto 2022
Smuk sicer ostaja olimpijska disciplina še na naslednjih olimpijskih igrah, ki bodo leta 2018 v Pyeongchangu. Kot poroča STA, pa je močno vprašljiva izvedba smuka na olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu. Kitajska namreč nima dovolj strmih terenov, ki bi bili primerni za klasični smuk s pravo višinsko razliko.

Olimpijsko zlato ima tudi Tina Maze
Slovenija je v smuku vedno zasedala dobre rezultate, imeli pa smo tudi nekaj smukačev, ki so dosegali najvišja mesta. Najboljša v tej disciplini pa je zagotovo Tina Maze, ki je edina Slovenka, ki je v smuku dosegla zlato kolajno tako na olimpijskih igrah kot na svetovnem prvenstvu.

M. G.