Srb Kokoškov zamenjal Jureta Zdovca na čelu reprezentance

Igor Kokoškov je vodil gruzijsko reprezentanco, od danes naprej pa je novi selektor Slovenije (foto: epa)

Kar se je napovedalo že nekaj časa, se je danes pozno popoldne tudi uresničilo. Jureta Zdovca je na mestu selektorja slovenske košarkarske reprezentance zamenjal Igor Kokoškov. Srb je s Košarkarsko zvezo Slovenije podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja v primeru uvrstitve na evropsko prvenstvo.

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je danes, ko je bila na sporedu prva redna seja v letu 2016, odločal tudi o selektorju moške članske reprezentance. Pričakovano je selektorsko mesto zasedel Igor Kokoškov, ki bo Slovenijo vodil v poletnih kvalifikacijah za EuroBasket 2017.

Naslednji tujec po Maljkoviću
Slovenska košarkarska reprezentanca je imela do zdaj le enega tujega strokovnjaka. To je bil Božidar Maljković, ki je Slovenijo vodil na domačem evropskem prvenstvu. Zdelo se je, da ni izpolnil vseh pričakovanj, zato se je na slovensko klop vrnil legendarni Jure Zdovc, ki pa od danes naprej ni več selektor slovenske košarkarske reprezentance. To je namreč postal 44-letni srbski trener, ki je tako postal deseti selektor in drugi tujec za krmilom članske izbrane vrste. Kokoškov bo na tem mestu nasledil Jureta Zdovca, selektorja Slovenije na EP 2009, SP 2014 in EP 2015, ki mu je pogodba potekla po koncu prvenstva na Hrvaškem in v Franciji.

Kokoškova bomo spoznali sredi februarja
Kokoškov se bo slovenski javnosti predvidoma predstavil v sredini februarja, ko je v Ligi NBA odmor za All-Stars tekmo. Prvi preizkus za novega selektoraj bodo kvalifikacije za EP 2017, ki bodo potekale od 31. avgusta do 17. septembra, žreb pa bo na sporedu v petek, 22. januarja, ob 10.30, v Münchnu, kjer bodo nasprotnike na evropskih prvenstvih to poletje dobile tudi reprezentance mlajših starostnih kategorij. Obeh žrebov se bodo s Košarkarske zveze Slovenije udeležili: generalni sekretar Rašo Nesterović, športni direktor moške članske reprezentance Matjaž Smodiš, vodja reprezentanc mlajših kategorij Mirko Jurjavčič in poslovni direktor Aleš Križnar.

Izjava novega selektorja Igorja Kokoškova:
“Košarkarski zvezi Slovenije se zahvaljujem za izkazano čast, ki mi jo je namenila z imenovanjem na mesto selektorja slovenske izbrane vrste, košarkarske institucije svetovnih razsežnosti. Počaščen sem, da bom po eminentnih trenerskih imenih, ki so doslej vodili slovensko državno vrsto, zdaj jaz opravljal to vlogo, za katero sem zelo motiviran, in upam, da bom s svojim znanjem in izkušnjami pomagal ekipi k uresničitvi svojih ciljev. Prvi je zagotovo uvrstitev na EuroBasket 2017, takoj zatem pa dodatna pomladitev reprezentance, saj ima Slovenija realno veliko mladih talentov. Kot trener veliko pomembnost dajem ekipnemu delu in dobremu sodelovanju s svojimi sodelavci, prav tako pa spremljanju igralcev in realizaciji letnega načrta. Vsaka dobra ekipa bazira predvsem na igralcih in slovenska reprezentanca ne bo pri tem nobena izjema. Moje delo bo predvsem usmerjanje igralcev ter odločanje o najboljšem za ekipo, medtem ko medsebojno kemijo ustvarjajo igralci sami. V tem trenutku je za slovensko reprezentanco pomembno to, da so igralci zdravi in imajo čim boljšo sezono, potem pa bom izbral tiste najboljše, ki bodo tudi najbolj motivirani, da predstavljajo svojo državo, kar je velik privilegij, ter se ob tem z našo pomočjo kar se da najbolje pripravijo na novo sezono v klubu.”

R. V.