Stavila šest evrov in za dve leti ostala brez tekmovanj

Avstralija je v finalu svetovnega prvenstva v kriketu premagala Novo Zelandijo (foto: epa).

Avstralska igralka kriketa Angela Reakes je med letošnjim svetovnem prvenstvom v kriketu stavila 6 evrov. Kljub temu da je stavila majhno vsoto in to na tekmo, na kateri ni igrala, jo je doletela huda kazen – dve leti ne bo smela igrati kriketa.

Športne stave so velik problem športa, toda takšna kazen je vendarle pretirana. No, vsaj glede na ostale kazni, ki so jih prejeli nekateri drugi športniki in funkcionarji za podobne ali še hujše prekrške.

Igralka je kršila protikorupcijski kodeks Avstralske kriket zveze
24-letna igralka kriketa Angela Reakes je stavila pet dogodkov za finalno tekmo svetovnega prvenstva v kriketu, kjer sta se pomerili reprezentanci Avstralije in Nove Zelandije. Kljub temu da igralka ni obtožena nameščanja tekem ali česa podobnega, jo je doletela izjemno visoka kazen. Skupna vsota, ki jo je Reakesova vplačala, znaša šest evrov. Toda v protikorupcijski komisiji Avstralske kriket zveze so odločni, da “Angela ve, da je naredila napako”, trditev pa so obrazložili v kratki izjavi: “Vse elitne igralce kriketa stalno opozarjamo, da so kakršnekoli stave na kriket dogodke strogo prepovedane.”

Za prejete milijone 8 let, za šest evrov 2 leti
Prav je, da se kaznuje športnike, ki stavijo ali kako drugače omadežujejo šport, toda tovrstna kazen je vendarle prehuda. Če za primer vzamemo predsednika Fife in Uefe, Platinija in Blatterja, ki sta si nakazovala milijone in dobila zgolj osemletni izgon iz nogometa, je bila Angela Reakes kaznovana, ker je vplačala šest evrov na tekmo zgolj za zabavo. Zdi se, da je sem ter tja treba najti žrtveno jagnje, namesto da bi se iskalo tiste, ki stavijo na črno ter nameščajo rezultate.

R. V.