fbpx

SUPER! Peter Prevc v srhljivki premagal Avstrijo za desetinko točke

Rekordni polet Petra Prevca dovolj za drugo mesto na ekipni tekmi (foto: epa).

Peter Prevc je z najdaljšim skokom tega konca tedna Sloveniji na zadnji ekipni tekmi v letošnji sezoni priskakal drugo mesto – vredno več kot suho zlato. Prevc je s fenomenalnim skokom tretjeuvrščene Avstrijce premagal za pičlo desetinko točke. Jutri je v Planici na sporedu še zadnja letošnja tekma.

Slovenci so dobili zadnjih sedem zaporednih tekem v Planici, od tega dve ekipni tekmi, tokrat pa so morali premoč priznati Norvežanom, ki so se povsem zasluženo veselili zmage v dolini pod Poncami. Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc, ki so dobili lansko tekmo, so bili tokrat na koncu drugi – in to na kakšen način, za desetinko točke!

Jurij Tepeš svoj skok opravil dobro, Semenič slabo, Kranjec in Prevc odlična
Prvi od Slovencev je skočil Jurij Tepeš, ki je s skokom, dolgim 225 metrov, Slovenijo popeljal na drugo mesto. Zaostanek za Avstrijci je znašal pičle 3,1 točke, medtem ko je bila slovenska prednost pred Norvežani 4,8 točke. Nekoliko slabše je svoj skok opravil Anže Semenič, ki je skočil le 210 metrov in Sloveniji pridelal velik zaostanek, a sta bila na vrhu letalnice še oba glavna slovenska aduta. Najprej je svoje delo izjemno opravil Robert Kranjec, ki je poletel kar 231,5 metra, a je svojo nalogo odlično opravil tudi Norvežan Kenneth Gangnes, ki je skočil še meter in pol več od včerajšnjega zmagovalca posamične tekme. Norvežani so po prvih treh skokih vodili, njihova prednost pred drugouvrščeno Slovenijo pa je znašala velike 29,3 točke. Kot zadnji od Slovencev se je po naletu spustil Peter Prevc in pristal pri 229 metrih in pol. S tem skokom je Prevc zaostanek naših orlov za vodilnimi Norvežani zmanjšal za 20 točk, saj ga je zadnji Norvežan, Johann Andre Forfang polomil (210 m). Zaostanek Slovenije za Norvežani po prvi seriji je znašal 9,3 točke.

Jurij Tepeš naše približal le še na štiri desetinke zaostanka, nato pa dva ponesrečena  skoka
Če je Jurij Tepeš v prvi seriji skočil nekoliko slabše, pa je lanski zmagovalec zadnje tekme v Planici v drugi seriji popravil svoj skok iz prve serije, skočil 234,5 metra in našo reprezentanco vodilni Norveški približal na vsega štiri desetinke zaostanka. V drugi skupini druge serije pa se je zgodil morda prelomen trenutek današnje ekipne tekme. Anže Semenič je skočil le 211,5 metra, vodilni Norvežan Anders Fannemel pa kar 233,5 metra, tako da je Slovenija pred skokoma zadnjih dveh zmagovalcev Planice, Roberta Kranjca in Petra Prevca, zaostajala 31,8 točke. Nato se je skok ponesrečil še Robertu Kranjcu (208 m) in možnosti za zmago na današnji tekmi so splavale po vodi. Zdelo se je, da je neulovljivo tudi drugo mesto, a je potem na sceno stopil ‘Peter Prevc veliki’ in s skokom, dolgim 246 metrov, Sloveniji priskakl drugo mesto. Naši reprezentanti so Avstrijce premagali z najmanjšo možno razliko – prehiteli so jih za desetinko točke.

Jutri ob 10.00 je v Planici na sporedu še zadnja tekma letošnje sezone, po koncu katere bo Peter Prevc prejel veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter mali kristalni globus za zmago v skupnem seštevku poletov.

Rezultati današnje tekme:
1. Norveška
2. Slovenija
3. Avstrija
4. Japonska
5. Nemčija
6. Poljska
7. Češka
8. ZDA.

R. V.