Timi Zajc za las premagal Laniška

Veselje v Planici. (Foto: STA)

Slovenski skakalec Timi Zajc (455,1 točke) je zmagovalec zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Pred 13.500 gledalci v Planici je na finalu najboljših 30 v svetovnem pokalu svetovni prvak za vsega desetinko točke premagal Anžeta Laniška. Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (445,1).

Za 22-letnika iz Hramš, ki je v Planici pred slavim mesecem dni postal tudi svetovni prvak na veliki skakalnici, je bila to tretja zmaga v karieri. Prav vse je slavil na letalnicah. Na tekmah v Planici je sploh prvič stal na stopničkah za svetovni pokal. Zajc je kot že običajno ta konec tedna znova skočil z nižjega naleta na zahtevo glavnega trenerja Roberta Hrgote, v finalu kar z dveh mest nižje kot tekmeci. Poletel je 234 m in dobil kar 27,3 dodatne točke in zanesljivo prevzel vodstvo.

Po tem skoku je bilo že znano, da bo tudi na tretji planiški tekmi slovenski skakalec na stopničkah. Japonec Naoki Nakamura je kot naslednji precej zaostal, niti Kraft ni premagal Zajca in zaostal natanko deset točk. Na vrhu sta bila le še dva Slovenca. Najprej je Domen Prevc (441), ki je s poletom, dolgim 232 m, zaostal tako za Zajcem kot Kraftom in zasedel četrto mesto. Lanišek pa je skočil 242 m, prejel tri dvajsetice, na koncu pa z najmanjšo možno razliko končal na drugem mestu.

V Planici imam zdaj na vseh skakalnicah zmago, razen na majhni. Zelo sem vesel. Hvala tudi Robiju (Hrgota, op. STA), da je v taktičnem smislu pripomogel k uspehu. Zelo lepo sem zaključil sezono z zmago pred domačimi navijači,” je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal zdaj trikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal. “Skok je bil zelo dober, prekrasen, kaj dosti ni za komentirati. Šolsko,” je še dodal Zajc in se potem v studiu RTV Slovenija zahvalil tudi “vzorniku” Petru Prevcu, ki v Planici zaradi posledic padca na SP ni skakal.

Timi Zajc

Bil je boljši, to je treba sprejeti. Naredil sem dva super poleta, 242 m in nisem zmaga. Telemark sem pa spodaj ‘prilepil’, to je pomembno,” pa je po kar sedmih dvajseticah za slog za RTV Slovenija dejal Lanišek. “Skok je bil res fenomenalen. Tisto, kar včeraj nisem naredil, mi je danes uspelo,” je še dodal tretji najboljši skakalec te sezone.

Andrej Žitnik