fbpx

Fantje utišali “kavč” selektorje: slovenska reprezentanca z izjemno ekipno predstavo zrušila svetovne prvake Špance!

Obračun za prvo mesto v skupini olimpijskega turnirja med slovenskimi košarkarji in košarkarji Španije je bil po pričakovanjih zelo napet, na koncu pa so ga dobili varovanci Aleksandra Sekulića (87:95). Foto: Twitter.

Slovenska košarkarska reprezentanca je na olimpijskih igrah v Tokiu dosegla še tretjo zaporedno zmago, proti najtežjemu nasprotniku doslej, aktualnim svetovnim prvakom Špancem, s čimer je potrdila prvo mesto v skupini C. Tekma proti španski reprezentanci je bila po pričakovanjih težka; tokrat ne tako dobro strelsko razpoloženi prvi zvezdnik Luka Dončić je že v prvi četrtini napravil tri osebne napake, zaradi česar je moral na klop in nadaljevati bolj previdno, po delnem izidu 5:0 na začetku drugega polčasa pa je nasprotnik že ušel na nevarnih 12 točk razlike. Slovenija je poskušala z meti od daleč, a ni bila uspešna. Šele po minuti odmora je Slovenija izvedla uspešno akcijo, Tobey je podal Čančarju, ki je zaključil z metom pod košem za približanje na 10, čemur je sledilo dolgotrajno lovljenje tekmeca in izenačenje na začetku zadnje četrtine. Slovenska reprezentanca je vodstvo ponovno prevzela šele štiri minute do konca tekme in ga z izjemno kolektivno igro tudi obdržala do konca za zmago s 95:87!

Kavč selektorji, ki so bili v zadnjih dneh aktivni na Twitterju, kot samooklicani košarkarski poznavalci se bodo prepoznali sami. Njihovi zapisi, da bi Slovenija brez Luke Dončića težko premagala tudi Madžare in da ob Dončiću tudi preostali, denimo Jaka Blažič in Luka Rupnik, izpadejo dobri igralci, so se izkazali ne samo za neokusne, ampak tudi za popolnoma zgrešene, saj je slovenska košarkarska reprezentanca prav proti najtežjemu nasprotniku doslej na teh olimpijskih igrah dokazala, da pot do uspeha ni en posameznik, ampak kolektivni duh in izjemna ekipna predstava.

Tako je danes Slovenija tudi ob strelsko slabše razpoloženemu Luki Dončiću v zadnji četrtini rezultatsko ujela in na koncu prehitela aktualne svetovne prvake Špance. Vlatko Čančar je dosegel 22 točk, Klemen Prepelič 15, Tobey 14, Luka Dončić prav tako 14 točk, 14 skokov in 9 podaj. Med strelci so bili še Jaka Blažič z 10 točkami, Murić jih je dosegel 8, Dimec in Dragić pa po 6. Za Slovenijo so tekmo sicer začeli Luka Dončić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Jaka Blažič.

https://twitter.com/MIZS_RS/status/1421776123617320961

Po tekmi je kapetan Edo Murić strnil misli ob veliki zmagi. Na vprašanje novinarke TV Slovenija, kakšno ekipo pelje v četrtfinale, je odgovoril: “Sigurno borbeno, ne obupamo do konca. Vemo, da se bodo morali z nami 40 minut stepst, če bodo hoteli zmagati. V tretji četrtini so vsi misli, da je že konec, ampak smo pokazali svoje srce, željo, nismo obupali. Igrali smo do konca in to se je obrestovalo. Vsaka čast fantom, kapa dol za borbenost. Vrnit se proti Špancem se ni lahko, sploh, ko se gre za med štiri najboljše ekipe, kapo dol in ponosen sem na vse nas.”

Slovenija si je z zmago priborila status nosilca v četrtfinalnem obračunu, kar prinaša na papirju lažja tekmeca, možna nasprotnika pa sta reprezentanci Italije ali Nemčije. Lahkih nasprotnikov na parketu seveda ne bo, ne nazadnje so prav Italijani v kvalifikacijah izločili tradicionalno zelo močno reprezentanco Srbije. Žreb bo po koncu skupinskega dela turnirja.

T.F.