Umrl je najboljši evropski nogometaš stoletja – Johann Cruyff

Umrl je najboljši evropski nogometaš prejšnjega stoletja, Johann Cruyff (foto: epa).

Umrl je legendarni nogometaš in trener Johann Cruyff. 68-letni Nizozemec je umrl v Barceloni v krogu domačih, potem ko je od oktobra lani bolehal za rakom na pljučih. V javnosti se je nazadnje pojavil pred mesecem dni, ko je dejal, da proti bolezni vodi z 2 : 0. Danes ga je bolezen žal premagala.

Johann Cruyff zagotovo sodi med največje legende nogometa, nenazadnje je bil leta 1999 razglašen tudi za najboljšega evropskega nogometaša prejšnjega stoletja. Cruyff je bil kar trikrat izbran tudi za najboljšega nogometaša leta (1971, 1973, 1974). Najboljša leta svoje igralske kariere je preživel pri domačem Ajaxu ter Barceloni, kjer je po koncu igralske kariere tudi živel.

Bil je eden zadnjih nogometnih romantikov
Hendrik Johannes Cruyff je bil pravi nogometni zanesenjak in eden izmed zadnjih romantikov te igre. Po njem so se zgledovali mnogi, a je ostal neponovljiv. Da je bil izjemen, priča tudi podatek, da je za nizozemsko izbrano vrsto na 48 tekmah dosegel neverjetnih 33 golov. Kljub temu da je po odhodu iz Katalonije igral nogomet še kar nekaj sezon, je vedno ostal zvest Barceloni (in domačemu Ajaxu). Tudi sinu je dal katalonsko ime: Jordi. Nogometni svet je danes zavit v molk – izgubil je enega največjih nogometašev vseh časov. Kot so zapisali na njegovi spletni strani, je zaspal v krogu svojih najbližjih: “24. marca je Johann Cruyff mirno zaspal v Barceloni. Obdan s svojo družino je izgubil težko bitko z rakom.”

Johan Cruyff, hvala za vse in počivaj v miru!

R. V.