Umrla še ena nogometna legenda – Cesare Maldini

V 84. letu starosti je umrl Cesare Maldini (foto: epa).

Po Johannu Cruyffu se je od tega sveta poslovila še ena nogometna legenda. Eden najboljših vratarjev vseh časov in najstarejši trener, ki je vodil katerokoli reprezentanco na svetovnem prvenstvu, je v 84. letu zapustil ta svet. V njegovo čast in spomin bodo nogometaši Milana (najbrž pa tudi ostali italijanski klubi) nosili črn trak.

Cesare Maldini se je rodil v Trstu, kjer je tudi začel z igranjem nogometa. Kmalu nato se je preselil v Milan, kjer je branil skoraj do konca svoje kariere. Ne le kot igralec, oče prav tako legendarnega Paola Maldinija se je v zgodovino vpisal tudi kot trener. Še vedno velja za najstarejšega selektorja na svetovnih prvenstvih.

Legenda, ki je izločila Slovenijo
Maldini je za reprezentanco Italije zbral zgolj 14 nastopov, a kljub temu dve leti nosil kapetanski trak ‘Gli Azzurrov’. Po koncu kariere je presedlal v trenerske vode in najprej vodil ‘svoj’ Milan kot pomočnik, nato pa še kot glavni trener. Med svojo kariero je vodil tudi italijansko reprezentanco, prav za konec pa še reprezentanco Paragvaja, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2002 v skupinskem delu s 3 : 0 premagala Slovenijo ter jo tako izločila z ‘mundiala’. V zadnjih letih je bil Maldini oglednik Milana ter strokovni gost. Nogomet je tako izgubil še eno veliko legendo – Cesare, počivaj v miru!

R. V.