fbpx

Uradno: Maribor ustoličil Darka Milaniča

Darko Milanič se je po 1002 dneh vrnil v Ljudski vrt (foto: NK Maribor).

Darko Milanič se po 1002 dneh vrača na klop Maribora. Potem ko je 3. junija 2013 presenetil Zlatka Zahoviča, podal odstop ter se preselil v avstrijski Sturm, se je zdelo, da mu je ZZ Top to odločitev zameril. A se je zdaj spet obrnil nanj in tako je nekdanji kapetan slovenske reprezentance danes še drugič sedel na vijoličasto klop.

Povsem pričakovano se je zgodilo to, kar je Zahovič napovedal ob odstavitvi Krunoslava Jurčića, ki je po 18 tekmah – 15 na prvenstvu in 3 v pokalu – moral zapustiti mariborsko klop. Odnesel ga je prvi in edini poraz v 183 dneh. Hrvat je pridobil simpatije mariborske publike, po njegovi odstavitvi pa se je Zlatko Zahovič prvič znašel pod resnim plazom kritik.

Tveganje, ki to ni
Da se je Zahovič odločil, da bo tvegal, je jasno, saj je Mariborčanom po sobotnem porazu začela v grlo teči voda. Zaostanek za Ljubljančani se je spet povečal na 6 točk, pred nami pa je večni derbi, ki bi že lahko dal prve odgovore o novem prvaku. Če Olimpija zmaga, bi imela 12 krogov pred koncem velikih 9 točk prednosti. Je pa v tem tveganju Zahovič potegnil še najmanj tvegano potezo, saj je v klub pripeljal starega znanca. Danes so Mariborčani na novinarski konferenci predstavili novega-starega trenerja Darka Milaniča, ki je na klopi Maribora preživel 1831 dni – to je več kot vsi ostali trenerji v eri Zlatka Zahoviča. Izolan je z vijoličastimi osvojil kar 9 lovorik ter Maribor dvakrat popeljal v Ligo Evropa.

Zlatko Zahovič: “Milanič je pionir Maribora”
Danes so aktualni prvaki tako predstavili že svojega tretjega trenerja v letošnji sezoni: “Lahko je predstaviti trenerja, ki ima devet lovorik in je pionir novodobnega Maribora. Po njegovem smo uspeli našo zgodbo nadgraditi, zdaj pa pričakujemo, da ji ob vrnitvi doda tisto, kar Maribor trenutno potrebuje,” je ob predstavitvi v Ljudskem vrtu dejal športni direktor Zlatko Zahovič, Darko Milanič pa je dodal: “Zadovoljen sem, da sem spet doma. V okolju, kjer sem dolga leta užival. Zavedam se, da Maribor ni isti, da je vmes zrasel in se je zgodilo veliko lepega. Veselim se tega izziva.” Nov izziv Milaniča čaka že v soboto, ko v Ljudski vrt prihaja vodilna Olimpija – takrat bo jasno, ali je šok terapija delovala ali pa se Maribor počasi poslavlja od ubranitve naslova prvaka.

R. V.