V Ljubljani bo potekalo evropsko prvenstvo v curlingu

Foto: Urban Cerjak, Curlin zveza Slovenije

Prvič v zgodovini bo evropsko prvenstvo v curlingu skupine C gostila Slovenija. Ledena dvorana Zalog v Ljubljani bo od ponedeljka dalje prizorišče tekem 11 moških in 8 ženskih reprezentanc z vse Evrope. Med njimi bo tudi slovenska ženska reprezentanca. 

Slovenske barve bodo zastopale Nika Černe (vodja), Patricija Černe, Ana Smolej, Nika Svetina in Eva Sever. Cilj je vsekakor uvrstitev na prvo ali drugo mesto, ki vodita v skupino B. ”Cilji in pričakovanja so vsekakor visoki. Upamo, da se nam uspe prebiti v skupino B,” je potrdila vodja ekipe Nika Černe.

Za dekleta bo to sicer prvi nastop v članski kategoriji, pred tem so se januarja udeležile svetovnega mladinskega prvenstva skupine B. A njihova mladost ni nujno tudi slabost. ”Jaz ta dekleta poznam, sem tudi njihova trenerka in vem, da so za svoja leta zelo zrela. Ker so mlade, pa so tudi zelo neobremenjene,” je dejala Eva Sever, ki bo na prvenstvu tudi nastopila.

Tekme slovenske reprezentance v Ledeni dvorani Zalog:
-Torek, 26. 4. ob 16:00  Slovenija : Španija
-Sreda, 27. 4. ob 8:00   Slovenija : Belorusija
-Četrtek, 27. 4. ob 16:00  Slovenija : Romunija
-Četrtek, 28. 4. ob 14:00  Slovenija : Irska
-Petek, 29. 4. ob 8:00    Slovenija : Avstrija
-Petek, 29. 4. ob 16:00  Slovenija : Litva
-Sobota, 30. 4. ob 14:00  Slovenija : Hrvaška

V moški kategoriji bo prvenstvo potekalo brez slovenske udeležbe, saj je slovenski moški reprezentanci v letošnji sezoni uspel preboj v skupino B, kjer so si z izjemnim petim mestom zagotovili obstanek.

Foto: Curling zveza Slovenije

Ledena dvorana Zalog se spreminja v curling dvorano. Foto: Curling zveza Slovenije

Dva tuja strokovnjaka za pripravo ledu
Organizacija prvenstva pa je velik zalogaj za Curling zvezo Slovenije, ki obstaja šele šest let. V organizacijskem odboru deluje 14 ljudi, pri pripravi pa pomaga še okoli 40 prostovoljcev. ”Skupaj bomo opravili približno 5.000 prostovoljnih ur dela, kot smo izračunali,” je povedal predsednik organizacijskega odbora Gregor Rigler. Priprave na evropsko prvenstvo pa potekajo že od začetka tega tedna.

Za spremembo hokejske ledene površine v led, primeren za curling na evropski ravni, namreč potrebujejo ustrezne pogoje in teden dni dela. Ekipo prostovoljcev vodita profesionalna ledna tehnika Svetovne curling zveze, Kanadčan Chris Tapley in Škot Graham Smith.

V prihodnjih dneh bo tako v Ljubljano pripotovalo več kot 120 igralcev curlinga iz celotne Evrope ter več uradnikov Svetovne curling zveze. Slovenija je namreč ena redkih držav, ki nima prave površine za curling, a bo vseeno organizirala evropsko prvenstvo skupine C, s tem pa postavlja zgled tudi ostalim, manjšim curling zvezam po svetu.

Maruša Gorišek