fbpx

V zadnjem krogu prva velika preizkušnja za domačo Francijo

Francije se je kot prva uvrstila v osmino finala (foto: EPA).

Danes se začenja zadnji krog skupinskega dela prvenstva. Na sporedu bosta samo dve tekmi v skupini A, ki se bosta začeli ob isti uri. Domača Francija se je že uvrstila v osmino finala, vse ostale reprezentance se bodo potegovale za drugo mesto. Do konca skupinskega dela bo tretjeuvrščena ekipa čakala še na ostale tretjeuvrščene ekipe. Najbolj zanimiva tekma bo v Lillu, kjer bo Franciji prvič stala nasproti nekoliko močnejša reprezentanca Švice.

Francija se je v sredo kot prva reprezentanca na prvenstvu uvrstila v osmino finala, saj je na dveh tekmah zbrala šest točk. Trenutno so na prvem mestu, vendar jih Švica z današnjo zmago lahko prehiti, kar je sicer bolj malo verjetno. Švica, ki je poleg domačinov še kot edina dosegla zmago, danes za dokončno drugo mesto potrebuje samo točko. Romunija se teoretično lahko prebije pred Švico, vendar bo to zelo težko – z Albanijo se bodo danes po vsej verjetnosti borili za tretje mesto, ki bi jim na koncu lahko prineslo osmino finala. Remi med Romunijo in Albanijo bi za obe ekipi pomenil konec prvenstva.

Francija – Švica (21:00)

Francija si je na prvih dveh tekmah zmago zagotovila v zadnjih sekundah. Na obeh tekmah Francozi vsaj v napadu niso delovali najbolj prepričljivo, danes pa imajo – proti najmočnejšemu nasprotniku doslej – novo priložnost za dokazovanje. Danes se bodo namreč za prvo mesto pomerili s Švico. Navijači ne pričakujejo ničesar drugega kot zmago ter zaključek skupinskega dela svojih ljubljencev z devetimi točkami ter pravo formo pred izločilnimi boji, kjer ne sme priti do spodrsljajev. Reprezentanca Švice je na obeh tekmah proti Albaniji in Romuniji prikazala dobro igro, vendar so imeli Švicarji podobne težave kot galski petelini – na dveh tekmah so imeli ogromno priložnosti, dosegli pa so le dva zadetka. Na zadnji tekmi so proti Romuniji že izgubljali, vendar vseeno uspeli priti do izenačenja.

Romunija – Albanija (21:00)

Romunija se je na prvih dveh tekmah z obema favoritoma dobro kosala, vendar je z obeh tekem odnesla le eno točko. Proti Franciji so Romuni točko izgubili v samem finišu tekme, proti Švici pa so celo vodili, a na koncu klonili pod pritiskom. Dosegli so dva zadetka, pod oba se je podpisal Stancu, ki je bil obakrat natančen z enajstih metrov, tako da njegovi soigralci zadetka z igre še niso dosegli. Danes jih čaka nekoliko lažji nasprotnik iz Albanije. Albanci so prav tako na obeh tekmah prikazali zelo čvrsto in dobro igro, a s točkami niso bili nagrajeni. Tekma, ki zagotovo ne bo tako zanimiva, je zelo pomembna, saj bi remi pomenil, da se bosta obe ekipi poslovili s prvenstva. Romunija za skok na drugo mesto potrebuje zmago z več kot enim zadetkom prednosti ter poraz Švice. Albanija se lahko prebije samo na tretje mesto.

SKUPINA A:
Francija*   
2   2 0 0  4 : 1  6
Švica         2   1 1 0  2 : 1  4
Romunija   2   0 1 1  2 : 3  1
Albanija     2   0 0 2  0 : 3  0

G. V.