fbpx

Večni derbi med Olimpijo in Mariborom, kot ga še ni bilo!

V razprodanih Stožicah se nam obeta večni derbi kot ga še ni bilo (foto: Nova24Tv).

Danes ob 20.15 se bo za vse ljubitelje nogometa v Sloveniji ustavil čas. V razprodanih Stožicah se bosta namreč pomerila večna rivala Olimpija in Maribor. Cilji in pričakovanja pri obeh ekipah in navijačih so jasna, a po tekmi se bo veselila samo ena ekipa. Kdo ve, morda bo Olimpija po tekmi že začela z evforijo, na katero v prestolnici čakajo že 21 let.

Praktično ni nogometnega navdušenca, ki danes ne bo spremljal tako pričakovanega večnega derbija. Vsi večni derbiji so težko pričakovani, vendar tokratni v ozadju skriva še veliko več. Olimpija bi ob zmagi lahko dala hladiti penino, na kateri se je nabralo že ogromno prahu, saj na odprtje ob naslovu čaka že (pre)dolgih 21 let. Maribor, ki ni več to, kar je bil še v lanski sezoni, danes potrebuje zmago za golo preživetje.

Sanje so postale realnost
Ni navijača Olimpije, ki v zadnjih dneh in tednih ne bi pomislil, kako lepo bi bilo, če bi v Stožicah padel Maribor in hkrati pomislil, kako lepo bi bilo slavje ob proslavljanju naslova. Že danes bi te sanje lahko postale več kot realne, saj bi Olimpija po zmagi nad Mariborom potrebovala samo še tri točke do naslova po 21 letih. Redko kdo je sploh verjel v ta projekt, ki si ga je začrtal Milan Mandarić, veliki gospod, ki bi ob današnji zmagi zagotovo skakal od veselje, hkrati pa iskal najbolj zelen odpirač za šampanjec.

Vijolično odrešenje ali upepeljenje
Cilj v vijoličnem taboru je jasen. Boriti se in preživeti z zmago. Če bo ta s tremi zadetki prednosti, bo to zagotovo pravo odrešenje. Glede na to, kaj vse v zadnjem obdobju prestajajo v taboru aktualnih državnih prvakov, bi bila zmaga popolna popotnica za zaključek, kjer jih čakata še dve domači tekmi in ena gostujoča. Štajercem bi hitro dosežen zadetek nekoliko olajšal delo in jih hkrati tudi nekoliko razbremenil, vendar kdo je pravzaprav sploh sposoben prevzeti odgovornost na svoja pleča, glede na to, da se nekateri raje skrivajo.

Dvoboj trenerjev: Vanoli proti Milaniču
Izjemno zanimiv bo tudi dvoboj obeh trenerjev, ki imata v glavah zagotovo kakšne dobre ideje, kako presenetiti nasprotnika. Rodolfo Vanoli je na svojem trenerskem debiju premagal Koper in v igro Olimpije dal neke nove ideje, ki so se izkazale za pozitivne. Po vsej verjetnosti bo tudi danes postregel s taktično postavitvijo 3-5-2, vendar ni jasno, kdo bo v primerjavi z zadnjo tekmo obdržal svoje mesto v začetni enajsterici. Na drugi strani Darko Milanič v svojem obdobju pri Mariboru ni pokazal ničesar posebnega, mnogi so mnenja, da bi bil Maribor z Jurčićem zanesljivo na prvem mestu. Vsi Milaničevo preteklost  dobro poznamo, zato ni potrebno posebej govoriti o tem, zakaj je bil pripeljan v klub. Od svojega sistema in enajsterice v veliki meri ne bo odstopal, čeprav bi lahko presenetil z marsikakšno menjavo, vendar mu te očitno niso dovoljene, saj mu za ovratnik diha en in edini Zlatko Zahović.

Olimpija najbrž samo brez Kapuna, Maribor brez Filipovića
Karton manjkajočih nogometašev pri Olimpiji se je pred večnim derbijem skrčil na samo enega igralca. Po poškodbi je z ekipo že normalno treniral Eleke, vendar tekme najbrž ne bo začel, po kazni pa se vračata Zajc in Čale. Edina skrb je zgolj mladi Nik Kapun, ki ima težave z ahilovo tetivo, še naprej pa ni jasno, ali bo danes sedel vsaj na klopi. Pri Mariboru, ki se tako ali tako sooča z velikimi težavami na vseh področjih, bo danes manjkal kaznovani Željko Filipović, ki je proti Celju prejel rdeči karton in se bo hladil na dveh tekmah. Že dalj časa so poškodovani Šuler, Rajčevič, Palčič in Ndiaye. Ibraimi ima poseben status in ga danes zagotovo ne bo. Bajde in Defendi sta bila poškodovana, vendar sta že začela trenirati z ekipo, še vedno pa ni jasno, ali bosta v Stožicah kandidirala za nastop.

G. V.