fbpx

Večni derbi novih razsežnosti med Mariborom in Olimpijo

V Ljudskem vrtu se nam danes zvečer obeta pravi spektakel (foto: Nova24tv).

Danes ob 20:15 se bo za vse ljubitelje nogometa v Sloveniji ustavil čas. V Ljudskem vrtu se bosta namreč pomerila večna rivala Maribor in Olimpija. Vsi imajo svoja pričakovanja, vendar se bo po tekmi veselila samo ena ekipa, ogromno pozornosti bo tudi na novem-starem trenerju Darku Milaniču.

Vprašanj pred tekmo je ogromno, saj je to šele drugi spomladanski krog. Vsem v Mariboru je jasno, da na današnjem derbiju šteje samo zmaga in da ni več prostora za spodrsljaje. Olimpija ima na lestvici šest točk prednosti, zato bi bila danes zadovoljna že z remijem.

Nova, tokrat drugačna taktika Zahovića pred derbijem
Po porazu s Celjem je športni direktor Zlatko Zahović vso medijsko pozornost preobrnil nase in na novega trenerja Darka Milaniča, da bi se igralci lahko v miru pripravljali na derbi, čeprav tega ni povedal na glas. Kot že ničkolikokrat je tudi tokrat postregel za marsikoga s pravo »bombo«. Odslovil je namreč trenerja Krunoslava Jurčića, ki je Maribor jeseni približal na tri točke zaostanka za prvim mestom in z Mariborom igral tako všečen in napadalen nogomet, kot ga v štajerski prestolnici nismo videli že dolgo časa. Štiri tekme v kratkem roku brez doseženega zadetka so bile dovolj, da je Zahović ukrepal in Jurčića zamenjal s starim obrazom v Mariboru. In to ravno pred derbijem, ki je v zadnjih letih eden izmed najpomembnejših za Maribor, saj zaostaja za Olimpijo. Vse do sedaj so bile te poteze izkušenega Zahovića uspešne. Kako bo tokrat proti Olimpiji? Ljubljenci vijoličaste barve niso najbolj navdušeni nad to odločitvijo, saj je Jurčić proti Celju zabeležil šele prvi poraz, mnenja so razdeljena, jasno pa, da je Maribor vsaj glede tega razdeljen in to pred večnim derbijem.

S tribun bo grmelo kot še nikoli!
V Ljudskem vrtu se obeta fantastično vzdušje, kar je zagotovo še dodatna motivacija za obe ekipi. Obeta se rekorden prihod ljubljanskih navijačev. Maribor je zeleno-belim namenil 1100 vstopnic, ki naj bi bile po nekaterih podatkih že razprodane. Kot vemo, pa vzdušje vijoličastih navijačev na domačih tekmah ni nikoli vprašljivo. Ravno zaradi vsega tega bo to derbi v pravem pomenu besede.

Olimpija poskrbela za drugo menjavo pri Mariboru. Kaj lahko ponudi Milanič?
Jesenski prvaki so z zmago že na prvem derbiju poskrbeli za prvo menjavo na trenerskem stolčku, ki ga je zapustil Šimundža, takrat je po sramotnem porazu ob glasnih žvižgih zadnjič kot trener zapuščal Ljudski vrt. Tudi pri drugi menjavi lahko rečemo, da ima deloma prste vmes Olimpija, ki je prišla že na šest točk prednosti. Darko Milanič je tako postal tretji trener Maribora letos. Na vseh treh tekmah proti Olimpiji je Maribor vodil drug trener. Kdo ve, morda bo na klopi Maribora na začetku maja, ko bo na sporedu zadnji letošnji derbi, sedel še četrti trener Zlatka Zahovića. Milanič pred derbijem nima veliko časa za spoznavanje in podobne stvari, vendar Maribor izjemno dobro pozna, saj ga je še pred nekaj leti več kot uspešno vodil in popeljal tudi v Ligo Evropa. Danes je pred izjemno težko nalogo – hkrati utišati kritike in premagati Olimpijo. Velikih korenitih sprememb mu v tako kratkem času ne bo uspelo storiti, zato tudi igra in enajsterica Maribora ostajata veliko vprašanje.

Po Šimundži in Jurčiću je Darko Milanič že tretji trener Maribora letos (foto: STA).

Po Šimundži in Jurčiću je Darko Milanič že tretji trener Maribora letos (foto: STA).

Prva resna preizkušnja tudi za Nikolića
Tudi Marko Nikolić je eden izmed novincev, vendar na trenerskem mestu Olimpije, ki je proti Kopru z zmago začel svoje delo v prvenstvu. Res je bila zmaga, vendar rezultat proti Kopru na koncu ni odražal realnega stanja na igrišču, vsaj v prvem polčasu ne. Odigrali so enega izmed najslabših polčasov v letošnji sezoni proti Kopru, vendar kljub vsemu zadeli in s tem nekako pomirili vse skupaj, očitno so ta zadetek za razbremenitev potrebovali. Danes izgovorov ni, osredotočenost bo morala biti na vrhuncu in brez napak, ki so se dogajale proti Kopru, saj je Maribor ekipa, ki ne zapravlja ravno veliko priložnosti. Večino novih igralcev se je izkazalo za pravilno potezo. Eleke je prispeval tudi podajo in dobro odigral  v napadu, Radović je zadel po samo štirih minutah, Vidmar pa nadaljuje z dobrimi predstavami v vratih. Edini, ki ni navdušil, je bil Wobay. Uvodni pritisk spomladi je torej že za vodilno ekipo, ki danes na gostovanje odhaja še dodatno razbremenjena, saj imajo prednost šestih točk, pa čeprav to ni bilo ravno za pričakovati. Zmaga bi pomenila, da bi zeleno-beli storili gromozanski korak naprej in bi bili še bližje naslovu, ki si ga tako zelo želijo po dolgem času ponovno pripeljati v Ljubljano.

Na tekmi ne bo niti enega, ki je dosegel zadetek na večnem derbiju letos
Odkar so v Olimpijo prišli novi vodilni možje, se je tudi v medsebojnih obračunih z Mariborom marsikaj spremenilo. Letos zeleno-beli proti, denimo, svojim večnim rivalom sploh še niso izgubili, še več celo premagali so jih na prvi tekmi v Ljudskem vrtu, takrat z zgodovinsko zmago s 3 : 0. Druga tekma v Stožicah je bila prav tako izjemna, vendar veliko bolj izenačena. Takrat je bil junak z zadetkom v zadnjih minutah Andraž Šporar. Zanimivo, da sta se pod vseh pet zadetkov Olimpije na dveh večnih derbijih podpisala samo dva nogometaša Ezekiel Henty in Andraž Šporar, ki pa ju ni več v dresu Olimpije. Podobna zgodba je na drugi strani prav tako s Stojanovičem, še en strelec v Stožicah Gregor Bajde pa je kaznovan. Vse tri zadnje medsebojne tekme so se končale z drugačnim razpletom, vsaj zaenkrat letos kraljuje Olimpija. Za zadetke se nam zagotovo ni potrebno bati, saj smo na zadnjih treh tekmah videli v povprečju štiri zadetke na tekmo. Najboljših osem strelcev lige ene ali druge ekipe je v jesenskem delu skupaj zabilo neverjetnih 86 zadetkov, k njim sta prišteta tudi Šporar in Henty.

Kaznovani Bajde in luknja na desnem boku, debi Novakovića proti Olimpiji
Maribor ima še naprej težave na desnem boku v obrambi, saj ga po odhodu Stojanoviča pestijo poškodbe, njegova zamenjava je Matej Palčiča. Kdorkoli bo danes začel na desnem boku, bo imel zagotovo veliko dela. Kot da to ne bi bilo dovolj, bo zaradi rumenih kartonov manjkal še eden izmed najboljših strelcev Gregor Bajde. Najverjetneje bomo dočakali veliki debi Novakovića, ki so si ga dolgo želeli ljubljanski navijači, in to ravno proti Olimpiji; za njene navijače pa je Novaković sedaj postal izdajalec. Pri Olimpiji večjih težav nimajo, po odsluženi kazni se vračata tudi Dejan Kelhar in Denis Klinar.

Sobota:
Celje – Zavrč (15:00)
Koper – Rudar (16:55)

Nedelja:
Krško – Krka (15:00)
Domžale – Gorica (16:55)

Lestvica:
Olimpija    23  15  4  4    55 : 18  49
Maribor     23  14  4  5    55 : 24  43
Domžale   23  10  8  5    33 : 17  38
Gorica      23  11  3  9    36 : 35  36
Zavrč        23   8   6  8    27 : 28  31
Celje         23   6   5  8    19 : 36  26
Krka          23   6  7  10   20 : 32  25
Koper        23   6  4  13   25 : 39  22
Rudar        23   5  7  11   18 : 34  22
Krško        23   5  7  11   12 : 37  22

G. V.