fbpx

Veličastna zmaga Petra Prevca in izenačen rekord Primoža Peterke

Fantastični Peter Prevc vodi po prvi seriji tekme v Trondheimu (foto: epa).

Veličastna 15. zmaga Petra Prevca na tekmah svetovnega pokala in s tem izenačen rekord legendarnega Primoža Peterke. Zmaga našega “zlatega orla” je bila težko prigarana, saj je Peter ob slabih vetrovnih razmerah dolgo čakal na svoj finalni skok, a se ni dal, zdržal je vse pritiske in prišel do veličastne prve zmage slovenskih skakalcev v Trondheimu.

Kljub izjemno slabim vetrovnim razmeram in številnim težavam ostalih skakalcev je Peter Prevc dokazal, da je v življenjski formi in da je psihično izjemno močan. Zdržal je namreč vse pritiske in dokazal, da lahko premaga vse – tudi slabe vremenske razmere.

V težkih razmerah Peter Prevc letel kot ptica
Naš zlati orel je imel po prvi seriji šest točk prednosti pred drugouvrščenim Danielom Andrejem Tandejem, tretji je bil Stefan Kraft, četrti pa še en Slovenec Jurij Tepeš, ki pa v finalu ni zdržal pritiska in ob slabih vremenskih pogojih tekmo končal šele na 15. mestu. Peter Prevc v drugi seriji ni imel nikakršnih težav. Kljub temu da je dolgo časa čakal na svoj finalni nastop, je svojo prednost v drugi seriji le še povečal in tako drugega Stefana Krafta premagal za 12,3 točke. Na tretjem mestu je končal neuničljivi Noriaki Kasai, ki je v drugi seriji skočil 143 metrov ter izenačil rekord skakalnice na tekmah svetovnega pokala. V finalu smo imeli poleg Prevca in Tepeša še štiri predstavnike, ki v težkih vremenskih razmerah tokrat niso navdušili. Anže Lanišek je na koncu končal na 19. mestu, Andraž Pograjc je bil 26., Domen Prevc 29. in Jaka Hvala 30. Edini od Slovencev, ki se ni uspel uvrstiti v finalno serijo, je bil Robert Kranjec, ki je tekmo končal na 40. mestu.

Peter Prevc ujel rekord Primoža Peterke
Ne samo da je tokrat Peter Prevc deklasiral vso svetovno skakalno elito, temveč je izenačil tudi slovenski rekord Primoža Peterke, ki je bil s 15 zmagami v svetovnem pokalu do zdaj naš najuspešnejši skakalec. Zmaga je tokrat še precej bolj veličastna, saj so bile razmere na skakalnici Granasen vse prej kot lahke, kar je ob koncu Peter Prevc tudi poudaril: “Današnja tekma je bila zelo težavna, saj so se razmere zelo spreminjale,” in dodal, da so bili to eni njegovih najboljših skokov, ki jih je prikazal v življenju. V nadaljevanju je Peter Prevc na mnenje, da ni izgledalo, da bi ga slabo vreme kaj motilo, odgovoril: “Če opraviš res dobre skoke, potem težavne razmere ne vplivajo tako zelo, če pa narediš manjše napake, potem pa te lahko že manjše napake ob doskoku povlečejo k tlom.” S sploh prvo slovensko zmago v Trondheimu je Peter Prevc še povečal prednost pred Severinom Freundom, ki je danes končal na desetem mestu. Prevčeva prednost pred najbližjim zasledovalcem zdaj znaša že neverjetnih 443 točk prednosti.

Naslednja tekma je na sporedu že v petek.

Končni rezultati:
1. Peter Prevc
2. Stefan Kraft
3. Noriaki Kasai
4. Michael Hayboeck
5. Daiki Ito
…..
15. Jurij Tepeš
19. Anže Lanišek
26. Andraž Pograjc
29. Domen Prevc
30. Jaka Hvala

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Peter Prevc            1.324 točk
2. Severin Freund          881 točk
3. Kenneth Gangnes     770 točk
……
10. Domen Prevc         413 točk
19. Anže Lanišek         214 točk
29. Robert Kranjec         93 točk
30. Jurij Tepeš                80 točk
48. Bor Pavlovčič           20 točk
62. Jaka Hvala                  5 točk
62. Andraž Pograjc          5 točk
67. Anže Semenič           2 točki

R. V.