fbpx

Ilka Štuhec in Žan Kranjec dokazala, da smo smučarska velesila: V manj kot 24 urah osvojila tri zlate medalje!

Ilka Štuhec (Foto: epa)

Fantastičen dan za slovensko smučarsko reprezentanco. Po zmagi Ilke Štuhec v superveleslalomu je zlato medaljo v veleslalomu v avstrijskem Saalbachu dobil tudi Žan Kranjec. To je njegov največji uspeh v karieri.

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je v manj kot 24 urah najprej zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark, nato pa je popolno vrnitev po poškodbi v slogu največjih šampionk kronala še z zmago na superveleslalomu za popolni dvojček zmag na progi Saslong v Dolomitih. Štuhčeva je z devetimi zmagami v svetovnem pokalu presegla dosežek legendarnega Bojana Križaja, za dve zmagi pa je izboljšala dosežek Mateje Svet. Več zmag od Štuhčeve ima od Slovenk in Slovencev v svetovnem pokalu le Tina Maze, ki jih je v karieri nanizala kar 26.

To je bila tretja superveleslalomska zmaga za Ilko Štuhec v svetovnem pokalu, po Cortini d’Ampezzo (29. januarja 2017) in Crans Montani (25. februarja 2017). Slovenske smučarke so v svetovnem pokalu osvojile sedem zmag na ženskih superveleslalomih. Štuhčeva jih ima največ, po novem kar tri. Katja Koren, Alenka Dovžan, Mojca Suhadolc in Tina Maze so v superveleslalomih zmagale po enkrat. Štuhčeva je že vpisala dvojček zmag na enem prizorišču. V Lake Louisu pred dvema letoma je zmagala na obeh smukih, na superveleslalomu je bila peta. Z zmagama je takrat začela svojo najboljšo sezono doslej, 2016/17.

Kranjec dosegel uspeh kariere v Saalbachu
Zmago je priboril tudi Žan Kranjec, ki je po prvi vožnji držal odlično četrto mesto, na drugi progi pa je z 19 stotinkami naskoka premagal prvega izzivalca za krstno zmago v svetovnem pokalu. Drugi je bil Švicar Loic Meillard, tretje mesto je zasedel Francoz Mathieu Faivre (+0,50).

Žan Kranjec (Foto: STA)

V zgodovini je Saalbach že bil prizorišče slovenskega zmagoslavja. 23. marca 1988 je na tem prizorišču slavila Mateja Svet na ženski veleslalomski preizkušnji. Takrat, ko se Kranjec še ni rodil. Kranjec je decembra lani po 16 letih Slovenijo v tej disciplini s tretjim mestom, prvimi stopničkami, znova vrnil na oder za zmagovalce. Letos pa je postal komaj drugi slovenski zmagovalec na moških veleslalomih, po Borisu Strelu, ki je prvo slovensko zmago v moški konkurenci v tej disciplini osvojil 15. decembra 1982 v Cortini d’Ampezzo.

C. Š., STA