fbpx

Velike novosti v kvalifikacijah formule ena

Lani je večino kvalifikacij dobil Lewis Hamilton z Mercedesom (foto: facebook).

Vodilni možje formule ena bodo, kot kaže, v novi sezoni uvedli pomembno spremembo v tekmovanju svetovnega prvenstva. Do letos dokaj dolgočasne kvalifikacije bodo spremenili v pravo borbo za najboljši startni položaj na dirki.

V zadnjih letih je zanimanje za dirke formule ena močno upadlo. Vodstvo tega nekoč najbolj popularnega avtomobilističnega prvenstva na svetu mrzlično išče rešitve, kako ponovno vrniti publiko tako na dirke kot tudi pred male zaslone.

Veliko več dogajanja na kvalifikacijah
Rešitev so, kot kaže, našli v bolj izenačenih in zanimivejših kvalifikacijah za dirko. V novem sistemu oziroma prvem delu kvalifikacij bo najprej najpočasnejši dirkač izpadel po 7 minutah. Vsakih 90 sekund bodo nato v bokse poslali tistega, ki bo takrat na zadnjem mestu. V drugi del kvalifikacij se bo uvrstilo 15 dirkačev. Dirkač, ki bo po 6 minutah na zadnjem mestu, bo izpadel, potem pa bodo dirkači ponovno izpadali na 90 sekund, dokler ne bo ostalo v igri za najboljši položaj na dirki le še 8 dirkačev.

Zadnji del naj bi trajal 14 minut, po 5 minutah pa naj bi že izločali dirkače. V zadnji minuti in pol naj bi bila na stezi samo še dva dirkača, ki bi v medsebojnem dvoboju odločila, kdo bo dan pozneje dirko začel z najboljšega startnega položaja.

Uveljavitev novega sistema kvalifikacij mora potrditi le še vrh Mednarodne Avtomobilistične zveze.

G. V.