fbpx

Veliki favoriti Francozi danes prvič pod pritiskom proti Romuniji

Francija, ki je velik favorit danes odpira Evropsko prvenstvo proti Romuniji (foto: twitter).

Danes je tudi uradno napočil dan in trenutek, ko se bo začelo evropsko nogometno prvenstvo v Franciji. Celotni širni nogometni svet je čakal, da se reprezentance po dveh letih spet borijo za naslov najboljšega tokrat v Evropi. Naslov v Evropi branijo Španci, ki so se veselili na zadnjih dveh prvenstvih. Letos pa so med glavnimi kandidati domačini – Francozi, ki bodo ob 21. uri slavnostno odprli prvenstvo s tekmo proti Romuniji.

Začelo se je sicer bolj muhasto poletje, vendar je ponavadi to čas, ko si odpočijejo tudi največji ljubitelji nogometa. V letu 2016 pa za navijače daljšega premora ni, klubski nogomet je za približno mesec dni potisnjen nekoliko na stran, na zelenicah se bo v Franciji borilo 24 državnih reprezentanc, na žalost pa Slovenije ni med njimi, a kljub vsemu si lahko obetamo zanimivo prvenstvo.

SKUPINA A:

Francija – Romunija  (21.00)

16 let suše in čakanja velike evropske nogometne države
Pred dolgimi šestnajstimi leti je Francija nazadnje dvignila lovoriko najboljše države. Leta 2000 so v finalu evropskega prvenstva ugnali Italijo, letos se lahko njihova zgodba pred domačimi gledalci 16 let pozneje ponovi. Takrat so bila to leta galskih petelinov, ki so bili v tistem obdobju izjemno močni. V dveh letih so osvojili obe največji lovoriki, kar je uspelo le redkim. Leta 1998 so finalu svetovnega prvenstva dobesedno razbili Brazilijo s 3 : 0. Vse od leta 2006 dalje, ko je bila Francija nazadnje blizu lovorike, se je začela manjša kriza. In letos imajo galski petelini idealne pogoje, če ne celo popolnih, da se zavihtijo na vrh Evrope, dobesedno vse je podrejeno temu. So veliki favoriti v vlogi za naslov, imajo mlado in kakovostno zasedbo, ki pa jo bi morda lahko morebitna evforija ponesla celo nekoliko previsoko. Vse od poraza na svetovnem prvenstvu dalje niso več odigrali “prave” tekme, saj so bili neposredno uvrščeni na domače prvenstvo, tako da so igrali zgolj prijateljske tekme, kjer pa so iz tekme v tekmo igrali bolje.

Kako visoka ovira bo Romunija, škripa samo obramba
Romunija bo imela to čast, da bo proti Franciji lahko odigrala otvoritveno tekmo letošnjega prvenstva. Zagotovo pa si želijo tudi presenetiti domačini in jim pokvariti uvod v prvenstvo, saj so ena izmed večjih neznank, ki bi lahko v skupinskem delu tudi presenetila. Iz dokaj lahke kvalifikacijske skupine se je Romunija prebila brez poraza, večji uspehi in rezultati pa tej ekipi v zadnjem obdobju niso uspevali. Prav zanimivo bo videti, kako se bodo danes poizkušali po robu zoperstaviti favorizirani Franciji. Slednji so nedvomno tudi favoriti v skupini A ter danes za mirnost in lažje nadaljevanje potrebujejo zmago. Selektor Didier Deschamps je s kadrom, ki ga ima na voljo, lahko zadovoljen, njegovi igralci so v dobri formi. Sladke skrbi pa ima strateg galskih petelinov predvsem v napadu in na sredini. Nekaj preglavic mu povzroča obramba, ki ni ravno na najvišjem možnem nivoju, saj manjkata dva zelo pomembna člena, a reprezentanca proti nekoliko slabšim nasprotnikom ne bi smela imeti težav.

Sobota:
Albanija – Švica (15.00)

SKUPINA A:
Francija    0   0 0 0  0:0  0
Švica        0   0 0 0  0:0  0
Albanija i   0   0 0 0  0:0  0
Romunija  0   0 0 0  0:0  0

G. V.