fbpx

Veliki Peter Prevc prejel zlati red za zasluge

Peter Prevc je s strani Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge (foto: twitter).

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači slovenskemu športnemu skakalcu Petru Prevcu izročil državno odlikovanje – zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke in za prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim.

Kljub temu da je za skakalce sezone že konec, naš veliki šampion Peter Prevc še kar naprej prejema čestitke, nagrade in priznanja za vse, kar je storil v sezoni, ki je za njim.

Junak Slovenije Peter Prevc je lahko vzor vsem
“Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel. Te besede so danes v Sloveniji sinonim za Petra Prevca, 23-letnega skakalca iz Selške doline, ki je celotno zimsko sezono več kot navduševal Slovence s svojimi rekordnimi smučarskimi poleti na svetovnih velikankah. Je edini skakalec v zgodovini smučarskih poletov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, zmagal na novoletni turneji in v razvrstitvi poletov ter postal svetovni prvak v poletih. Svoje zmage je okronal z vsemi štirimi najprestižnejšimi lovorikami skakalnega športa in postavil več rekordov, med drugim po skupnem številu osvojenih točk, skupnem številu stopničk in skupni dolžini skokov. V enem letu je preskočil neverjetnih 23,26 km,” je v obrazložitvi odlikovanja Prevcu med drugim zapisal predsednik države Borut Pahor.

Prevc: Odlikovanje sem prejel zelo zgodaj
“Ob prejemu odlikovanja čutim, da sem ga prejel zelo zgodaj, ker računam na visoko starost, bom moral še dolgo opravičevati to čast. Veliko ljudi mi je pomagalo na poti do teh uspehov, ne gre prezreti predvsem prostovoljcev v klubu in staršev, preden sem pred sedmimi leti prišel v člansko reprezentanco. Potem je veliko dela opravila Smučarska zveza Slovenije, med katerimi bi posebej omenil prizadevno delo Ljuba Jasniča,” je v zahvali dejal Prevc, ki se je po vseh velikih dosežkih že navadil na takšne govore.

Janez Gorišek prejel srebrni red za zasluge, nagrade še Janusu, Grilcu, Franku in Polaku
Predsednik Borut Pahor je podelil tudi srebrni red za zasluge. Prejel ga je slovenski gradbeni inženir Janez Gorišek za inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov in poletov. Gorišek je eden izmed največjih konstruktorjev letalnic in skakalnic na svetu. Red za zasluge je bil podeljen tudi ekipi trenerjev smučarskih skakalcev za prispevek k vrhunskim dosežkom A-reprezentance v smučarskih skokih. Nagrado so dobili glavni trener reprezentance Goran Janus, njegova pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank ter kondicijski trener Matjaž Polak.

G. V.