fbpx

[Video] Krvavi šport po novem še bolj krvav? V Rusiji vse bolj priljubljen boks brez rokavic!

Foto: Youtube

V Rusiji imajo prvi profesionalni klub oziroma ligo golih pesti. Gre namreč za boksarje, ki se borijo brez rokavic in brez ščitnika za zobe. Svoja življenja tvegajo za borih 10.000 funtov, boksarji pa se med seboj soočijo kar na tovorni ladji.

Kontroverznim bojem z golimi pestmi narašča popularnost, obenem pa se o tem tudi krešejo mnenja. Pojavljajo se šokantne slike okrvavljenih boksarjev, ki utrpijo grozljive poškodbe. Podobe res niso primerne za tiste z bolj občutljivimi želodci, tragično pa je tudi dejstvo, da se izpostavljajo takim poškodbam za drobiž.

Tovorna ladja, ki je zasidrana v Moskvi, je pred kratkim gostila tekmeca, ki sta se uvrstila v četrtfinale. Udeleženci in gledalci pa niso upoštevali socialne distance. Med seboj sta se borila Andrei Kiselev in Anton Shchipochev.

Borbam z golimi pestmi narašča popularnost tudi po svetu,  v Združenih državah se v tem športu najde že precej nekdanjih boksarjev in borcev, ki so se pred tem ukvarjali z MMA. Med znanimi imeni se najde tudi nekdanji boksarski prvak Pauli Malignaggi. Tudi v Združenem kraljestvu se je nakupa vstopnice za borbo naštelo 800 ljubiteljev tega športa, čeprav je cena znašala okoli 100 funtov. Tovrstne borbe tam sicer niso legalne, prav tako pa tudi niso zakonsko urejene ali sankcionirane.

Mnenja javnosti in tudi nekaterih športnih organizatorjev so deljena, poroča Daily Mail, vendar pa nekateri celo menijo, da so udarci z golimi pestmi manj nevarni za možganske poškodbe. Raziskava Univerze v Washingtonu je prišla do ugotovitve, da je udarec z boksarskimi rokavicami hitrejši. Medtem ko so poškodbe, ki so zadane z golimi pestmi veliko bolj vidne, pa so hitrejši in močnejši udarci z rokavicami za možgane lahko bolj usodni.

 

Sara Bertoncelj