[Video] Michaelu Schumacherju za 47. rojstni dan

Se je življenje Michaela Schumacherja že končalo? (foto: epa).

Eden najboljših dirkačev formule 1 ima danes 47. rojstni dan. To sicer ni več dogodek, ki bi ga lahko Nemec praznoval, saj se bori sam s sabo in s posledicami nesrečne poškodbe. Kakšno je njegovo stanje danes, ne ve skoraj nihče, razen njegove žene Corinne.

Toda danes se ne bomo posvečali novicam o zdravstvenem stanju Michaela Schumaherja, ampak se bomo nanj spomnili v njegovi najlepši in najboljši luči.

Otroštvo Schumaherja in začetki dirkanja
Michael se je rodil v Hürthu v Zahodni Nemčiji mami Elisabeth in očetu Rolfu Schumacherju. Ta je Michaelu že pri štirih letih na kolo namontiral manjši motor ter ga kot najmlajšega včlanil v karting klub. Pri šestih letih je Schumacher osvojil svoj prvi naslov, nato pa ga oče in mama nista več zmogla finančno podpirati. Na pomoč je obetavnemu dirkaču priskočil lokalni podjetnik, Michael pa je pri 12 letih v Luksemburgu dobil licenco za dirkanje s kartingom, saj bi moral v Nemčiji na tovrstno dovoljenje čakati do 14. leta. Njegova pot je šla hitro navzgor in Michael je redno zmagoval na nemškem in evropskem prvenstvu. Pri 20 letih je odšel v formulo 3, kjer je podpisal pogodbo z moštvom WTS Formula Three team. Že naslednje leto je bil prvak.

Kariera v formuli ena
Leta kasneje (1991) je Schumacher presedlal v formulo ena in debitiral na dirki za Veliko nagrado Belgije kot voznik Jordana. Leto kasneje je Michael na istem prizorišču prvič zmagal, leta 1994 pa je osvojil svoj prvi naslov prvaka. Do konca kariere je bil najboljši dirkač še šestkrat, nazadnje leta 2004. Svojo zadnjo zmago je dosegel leta 2006 na dirki za Veliko nagrado Kitajske, zadnjič pa je nastopil pred štirimi leti v Braziliji. Svojo najboljša leta je preživel pri Ferrariju, vozil pa je še za Jordan, Benetton in Mercedes.

Svetovni prvak: 7
Zmage: 91
Stopničke: 155
Točke: 1.566
Pole postion: 68
Najhitreši krogi: 77

Schumacher je odličen dirkač, popularen športnik in velik človek. Bog mu daj zdravja. Vse najboljše, Michael Schumacher! Alles Gute zum Geburtstag, Schumi!*

Michael Schumacher v najboljši luči:

R. V.

 

*Vse dobro za rojstni dan, Schumi [njegov vzdevek]!