fbpx

[Video] Padec na smuku, ki je vodil v smrt

Bill Johnson zapušča bolnišnico (foto: facebook).

To je padec Billa Johnsona na tekmi svetovnega pokala v smuku na smučišču The Big Mountain v Montani. Padec je nekdanjemu olimpijskemu prvaku pustil hude posledice, ki so ga prikovale na bolniško posteljo. Včeraj je po letih trpljenja za vedno odšel s tega sveta. 

Bill Johnson je bil olimpijski prvak v smuku leta 1984 na olimpijskih igrah v Sarajevu. Sedem let kasneje je poizkusil priti v ekipo za OI v Salt Lake Cityju, a je 21. 3. 2001 na tekmi svetovnega pokala v Montani grdo padel.

Padec ohromil levo stran možganov
Padec je bil grd, a ni izgledal tako zelo grozno, toda Johnsonu je pustil velike posledice: tri tedne kome, ohromelo levo stran možganov in ohromel del jezika. Po padcu je potreboval konstantno nego – ker se je leta 1999 ločil, je zanj skrbela mama. Leta 2010 je doživel dve kapi, ki sta mu ohromili desni del telesa, tri leta kasneje pa ga je doletela še okužba, a so se zdravniki za njegovo zdravje borili in ga rešili. Takrat je dejal, da če se kaj takega zgodi še enkrat, naj ga pustijo samega, da bo lahko v miru umrl. Nato se je njegovo stanje za dobro leto toliko izboljšalo, da je s pomočjo nekoga lahko jedel in kadil, zadnje leto pa se je vse skupaj tako zelo poslabšalo, da je spet komaj požiral. Včeraj ponoči je umrl prvi Američan, ki je osvojil olimpijsko zlato medaljo.

Rad je imel smučanje in hitrost, njegov tatu ‘Ski to Die’ (Smučanje ali smrt), pa opiše njegov – še kako resničen – življenjski moto.

Padec Johna Billa na smuku 21. 3. 2001, ki ga je prikoval na posteljo in na koncu vodil v smrt:

R. V.