[VIDEO] To so vsi planiški rekorderji. Jih poznate?

Peter Prevc je tudi junak Planice, postavil pa je tudi že en svetovni rekord. Ga lahko danes še enkrat, tokrat v Planici? (foto: epa).

Planica je kraljica. To ve vsak otrok v Sloveniji in to vedo vsi, ki se zanimajo za smučarske skoke. Res je, da si Planica od leta 2011 ne lasti več svetovnega rekorda v najdaljšem poletu, a je zgolj vprašanje časa, kdaj bo rekordna znamka spet dosežena v Planici. Preleteli smo vse, ki so postavljali rekorde v Planici.

Smučarski skoki so več kot 200 let star šport in za prvi svetovni rekord velja skok Norvežana Olafa Ryeja, ki je daljnega leta 1808 na skakalnici Vardebakken v mestu Eidberg na Norveškem skočil devet metrov in pol. Ta skok je veljal za najdaljšega vse do leta 1868, ko je oče telemarka Sondre Norheim postavil drugi svetovni rekord v zgodovini. Skočil naj bi sicer 31,5 metra, a so časopisi trdili, da je to pretirano in da je bila izmerjena daljava najbrž 31 čevljev, zato je obveljal rekord, ki je meril 19,5 metra.

Morda vas zanima tudi: Zakaj skakalci postavijo smuči na V?

Prvi rekord v Planici leta 1934
Do prvega svetovnega rekorda v Planici je bilo postavljenih še 35 novih svetovnih rekordov, leta 1934 pa je Birger Ruud postavil prvi svetovni rekord v dolini pod Poncami. Norvežan je skočil 92 metrov, Planica pa je postala 22. skakalnica, ki se je lahko pohvalila s svetovnim rekordom. Planiška velikanka je vzela primat in padlo je še sedem novih svetovnih rekordov, nato pa je Švicar Fritz Kainersdorfer v italijanskem Ponte di Legnu skočil 99,5 metra. Toda Planica je premaknila mejnik in na njej je bil dosežen prvi skok čez 100 metrov – Avstrijec Josef Bradl je skočil 101 meter in pol.

Oberstdorf je prevzel primat, dobili pa smo prvega slovenskega rekorderja
Leta 1950 je Planica izgubila primat največje skakalnice na svetu, je pa Slovenija (oz. takrat Jugoslavija) dobila prvega svetovnega rekorderja. Jože Šlibar je leta 1961 v Oberstdorfu skočil 141 metrov. Planica je nato do leta 1985 bila bitko z Oberstdorfom, nato pa vse do leta 2005 držala svetovni rekord v svoji lasti. Omeniti velja seveda še drugega Slovenca, ki je postavil svetovni rekord – Peter Prevc je lani v norveškem Vikersundu kot prvi človek poletel četrt kilometra, Tilen Bartol pa je v sredo postavil nov svetovni rekord v Planici (252 metrov), a pri tem žal padel, tako da rekord ni obveljal.

Vsi svetovni rekordi od leta 1966 do leta 2011:

Svetovni rekord Tilna Bartola letos v Planici, ki pa zaradi padca ni obveljal:

R. V.