fbpx

[Video] Prva tekma po terorističnem napadu na Stade de France

Stade de France bo jutri prvič 13. novembru gostil kako tekmo (foto: epa).

Še kako so živi spomini na petek, 13. novembra 2015, ko so bile v Franciji zaradi terorističnih napadov izredne razmere. Jutri pa bo znova zaživel tudi stadion v Parizu, na katerem se je ravno tisti petek odigrala prijateljska nogometna tekma med Francijo in Nemčijo. Stade de France bo tako jutri prvič po terorističnem napadu gostil dogodek – rugby tekmo šestih narodov.

Stade de France bo jutri tako znova zaživel in gostil rugby tekmo šestih narodov. Italija in Francija bosta tako prvi reprezentanci, ki bosta odigrali tekmo na tem stadionu po terorističnih napadih novembra. Tekma bo izjemno pomemben preizkus za celotno Francijo, ki letos poleti gosti Evropsko prvenstvo v nogometu.

17. in 20. minuta za zgodovino, tekma za pozabo
Zadnja tekma na Stade de Francu je bila odigrana na dan terorističnih napadov v Franciji, torej 13. 11. 2015. Sicer je bila tekma kljub celotnemu dogajanju okoli stadiona izpeljana brez prekinitev in do konca. Vendar bo zagotovo ostala v spominu vsem, ki so bili tistega dne na stadionu. Tekma je sicer potekala mirno vse do 17. minute, ko se je tudi na stadionu zaslišala prva eksplozija. Druga eksplozija je odjeknila v 20. minuti, vendar so glavni akterji tekmo odigrali do konca in se šele potem pravzaprav začeli zavedati, kaj se je dogajalo v neposredni bližini. Končni rezultat se je končal v prid Francije, ki je premagala Nemčijo z 2 : 0, vendar po tekmi o nogometu ni bilo veliko govora. Panika se je začela šele po koncu tekme, ko gledalci niso smeli zapustiti stadiona. Na travnati zelenici je bila po tekmi nepregledna množica ljudi, ki je bila v strahu za svoja življenja. Kasneje so gledalci vendarle zapustili stadion skozi enega izmed vhodov. Nemški nogometaši so zaradi varnosti noč prav tako preživeli kar na stadionu.

Pokal šestih narodov, Italijani kot prvi na Stade de Francu
Jutri se torej ob 15:25 začenja rugby pokal šestih narodov. Francija bo vseh pet domačih tekem predvidoma odigrala na Stade de Francu. V skupini so poleg galskih petelinov še Irska, Škotska, Anglija, Wales in Italija, ki bo jutri, kot že rečeno, prva gostujoča ekipa oziroma reprezentanca, ki bo igrala na tem stadionu po terorističnem napadu. Tekma bo tudi izjemno velik zalogaj za vse francoske varnostne oblasti, ki bodo zagotovo spremljale vsak korak v bližini stadiona.

Tudi tokrat naj bi si tekmo ogledal Hollande
Predsednik Francije François Hollande naj bi si tudi tokrat ogledal rugby tekmo med Francijo in Italijo. Upamo seveda, da bo tokrat sedel na svojem stolu vse do konca tekme. Na zadnjem omenjenem srečanju, ki si ga je ogledal, je moral svoje mesto zapustiti že v 17. minuti, ko je odjeknila prva eksplozija. Skupaj z varnostno službo je bil prepeljan na varno. Tokrat naj bi si tekmo z njim ogledal tudi predsednik vlade Manuel Valls.

G. V.