fbpx

[VIDEO] Walesu in Švici zmaga. Rusija do velikega presenečenja proti Angliji

Rusija je do točke proti Angliji prišla v sodnikovem podaljšku (foto: twitter).

Drugi dan na evropskem prvenstvu v Franciji se ni začel s presenečenjem, ampak s povsem pričakovano zmago Švice z 1 : 0. Ta se je morala na tekmi proti Albaniji kar pošteno potruditi, da se je v skupini A izenačila s Francijo. Dvoboj dveh debitantov na prvenstvu se je končal z zgodovinsko zmago Walesa z 2 : 1. Za prvo pravo presenečenje pa je poskrbela Anglija, ki je v zadnjih sekundah tekme remizirala z Rusijo. 

Stadion v Lensu je bil na prvi sobotni tekmi obarvan v rdečo, saj sta se na drugi tekmi skupine A pomerili Švica in Albanija. Tekma je bila zelo težka predvsem za tiste nogometaše iz švicarske reprezentance, ki prihajajo z Balkana. To je bil tudi zgodovinski obračun, saj sta si prvič v zgodovini evropskega prvenstva nasproti stala dva brata, Granit Xhaka (Švica) in Taulant Xhaka (Albanija).

SKUPINA B:

Anglija 1 : 1 Rusija (0 : 0)
Dier 73.; Berezutski 92.

V prvem polčasu nismo videli zadetkov, so pa zato Angleži pokazali večjo željo in imeli nekaj resnejših priložnosti, večinoma so poizkušali s streli od daleč, vendar je vse poizkuse dobro zaustavil Akinfeev. Angleži so se tudi v drugem polčasu dolgo mučili, da bi prišli do vodstva, zelo blizu so bili po poizkusu Rooneya, ko je žoga zletela v prečko. Nekaj minut pozneje pa je sledil prosti strel za Otočane, odlično ga je izvedel Eric Dier in postregel še z drugim zadetkom danes. Rusija, ki večino tekme ni imela priložnosti, je dokaj neučinkovito iskala izenačenje. Ko se je že vse zdelo odločeno, je vse presenetil kapetan Berezutski, zadel ter poskrbel za delitev točk. Na račun Angležev, ki so veljali za enega izmed tihih favoritov tega prvenstva, je že padlo ogromno kritik.

https://twitter.com/FootbalIStuff/status/741729706236600320

Wales 2 : 1 Slovaška (1 : 0)
Bale 10., Robson-Kanu 81.; Duda 61.

Dvoboj dveh debitantov na evropskem prvenstvu je bil predvsem na začetku v znamenju obeh zvezdnikov. Prvo priložnost za Slovake je namreč zapravil Marek Hamšik, ki je preigraval in polagal Valižane na tla. Prišel je do zaključnega strela, žoga je šla mimo vratarja Warda, vendar je z golove črte žogo izbil Ben Davies. Kar pa ni uspelo prvemu zvezdniku Slovaške, je uspelo Garethu Balu, ki je iz kakšnih 25 metrov mojstrsko izvedel prosti strel in zadel za vodstvo Valižanov. Zelo slabo je posredoval vratar Kozačik. Slovaki so poizkušali zaigrati, vendar jim to ni dobro uspevalo vse do drugega polčasa, ko so uspešno prevzeli pobudo in jo pretvorili v zadetek v 61. minuti. Robert Mak je preigraval, podal do Dude, ki se je dobro znašel in zadel za izenačenje. Slednji je za zadetek po vstopu v igro potreboval samo 58 sekund. Samo dvajset minut so potrebovali Valižani, da so znova prešli v vodstvo, po podaji Ramseya se je zadetka z veliko sreče razveselil Robson-Kanu, še en adut s klopi. Slovaki so spet lovili izenačenje in bili zelo blizu v 86. minuti, ko je Nemec z glavo stresel vratnico. V zadnjih minutah so Valižani tekmo mirno pripeljali do konca in slavili svojo prvo zgodovinsko zmago.

https://twitter.com/BlancoEdition/status/741666599799787521

Albanija 0 : 1 Švica (0 : 1)
Schar 5.
Rdeči karton: Cana 37. min (Albanija)

Brata Xhaka sta se danes vpisala v zgodovino evropskih prvenstev (foto: facebook).

Brata Xhaka sta se danes vpisala v zgodovino evropskih prvenstev (foto: Facebook).

Tekma se je začela po načrtih Švice, ki je prišla po napaki albanskega vratarja do zadetka, ki ga je po podaji s kota z glavo dosegel eden izmed redkih Švicarjev v reprezentanci Schar. Albanija se ni predala in takoj začela iskati poti do izenačenja, najlepšo je zapravil Sadiku v 31. minuti, ko se je sam znašel pred nasprotnikovim vratarjem. V 37. minuti pa je kapetan Albanije Lorik Cana zaradi igre z roko prejel drugi rumeni karton in svojo ekipo pustil na cedilu. Švica je prevzela pobudo in po enem izmed prostih strelov celo zadela vratnico. Povsem pričakovano je Švica lovila v drugem polčasu drugi zadetek, Seferović je zapravil kar nekaj lepih priložnosti, vendar njegova ekipa na koncu vendarle ni bila kaznovana. Albanci so imeli še drugo priložnost za izenačenje, pred Sommerjem se je sam znašel Gashi, vendar preslabo zaključil, da bi Albanija na svoji prvi tekmi na prvenstvih prišla do kakšne točke.

Edini zadetek na tekmi za Švico:

SKUPINA B:
Wales        1  1 0 0  2 : 1  3
Anglija       1   0 1 0  1 : 1  1
Rusija        1   0 1 0  1 : 1  1
Slovaška   1   0 0 1  0 : 1  0

SKUPINA A:
Francija 2 : 1 Romunija  (0 : 0)
Giroud 57., Payet 89; Stancu 65./11-m.

Francija    1   1 0 0  2 : 1  3
Švica        1   1 0 0  1 : 0  3
Albanija    1   0 0 1  0 : 1  0
Romunija  1   0 0 1  1 : 2  0

G. V.