[VIDEO] Tilen Bartol že na preizkusu letalnice preletel svetovni rekord, a na žalost padel

Bo Planici uspelo dobiti Planice za SP v poletih 2020 in nordijsko SP 2021? (foto: STA).

Kakšen začetek praznika v Planici. Že prvi dan smo videli izjemno dolge polete ter tudi svetovni rekord Tilna Bartola, ki pa zaradi padca žal ne bo obveljal. Zdi se, da je Planica ta konec tedna več kot pripravljena, da spet prevzame primat skakalnice, na kateri je bil dosežen svetovni rekord. Tega zaenkrat drži Vikersund, potem ko je Anders Fannemel lani skočil 251,5 metra.

Preizkus letalnice je več kot uspel. Čast, da odpre letošnji planiški praznik, je imel Rožle Žagar, ki je že s prvim skokom poletel zavidljivih 227 metrov. Najdaljši skok dneva je sicer uspel Tilnu Bartolu, ki je preletel rekordno znamko, a na žalost padel, medtem ko je bila najdaljša veljavna znamka 246 metrov.

https://twitter.com/OCPlanica/status/710079176859127808

Drugi najdaljši skok v zgodovini človeštva, že jutri nov rekord?
Če je Tilnu Bartolu uspelo preleteti svetovni rekord, pa to vseeno ni najdaljša daljava, saj je Rus Dmitri Vassiliev lani v Vikersundu poletel kar 254 metrov, a tako kot Bartol padel. Smo pa vseeno lahko ponosni na našega skakalca, ki je tako postal prvi človek, ki je preletel četrt kilometra. Prvi, ki mu je to uspelo, je bil Peter Prevc, ki je z 250 metri lani na Norveškem za en dan postavil svetovni rekord, ki ga je kasneje presegel Anders Fannemel. Je pa Peter lastnik najdaljše znamke v Planici, lani je namreč skočil 248 metrov in pol. Danes se je njegovi daljavi močno približal Ernest Prišlič, ki je poletel 246 metrov in tako postavil daljavo dneva.

Padec Tilna Bartola pri poletu, dolgem 252 metrov:

https://www.youtube.com/watch?v=J7Vw1iDqXfI

Uradni del tekmovanja se začne jutri, ko je ob 9.00 najprej na sporedu trening, ob 10.00 pa še posamična tekma, ki je bila prestavljena iz Titisee-Neustadta.

R. V.