fbpx

[VIDEO] V Franciji prvi izgredi. Angleški navijači peli: “ISIS, kje si?”

Angleški navijači so bili znova v glavni vlogi (foto: twitter).

Evropsko nogometno prvenstvo se še ni začelo, pa je v Franciji že prišlo do prvih navijaških izgredov. V glavni vlogi so bili angleški navijači, ki so se spopadli z lokalnimi huligani in policijo. Incident se je zgodil v Marseillu, kjer bo Anglija v soboto igrala svojo uvodno tekmo proti Rusiji. Angleži so znani kot temperametni navijači, podobni dogodki so bili v Marseillu že leta 1998 med svetovnim prvenstvom.

Med množičnem pretepom je morala policija uporabiti solzivec. Incidente naj bi sprožila skupina 30-40 domačinov, ki je prišla do angleških navijačev, ki so sedeli po lokalih. Sledil je pretep, iz ust angleških navijačev pa je bilo slišati tudi pesem “ISIS, kje si?”

Kakšne posledice bo pustilo to skandiranje?
18 let
 po svetovnem prvenstvu v Franciji so bili v Marseillu spet priča incidentu tokrat na drugem visokem nogometnem tekmovanju. Tudi tokrat so bili v v glavni vlogi angleški navijači, ki so se pred 18 leti spopadli s navijači Tunizije, tokrat pa kar z domačini, ki so bili tisti, ki so izzvali Angleže. Eden izmed otoških navijačev je zaradi poškodb potreboval zdravniško pomoč, 30-letnega Francoza pa so pridržali, ker naj bi ukradel angleški dres. Še pred začetkom prvenstva pa je morala vmes poseči policija, ki ji je s solzivcem in ščiti nekako le uspelo pomiriti strasti. Iz ust nekaterih angleških navijačev je odmevala tudi pesem, ki bi v naslednjem mesecu na žalost lahko imela tudi kakšne posledice, saj je evropsko prvenstvo v Franciji daleč najbolj ogroženo glede varnosti v zadnjem obdobju.

G. V.