fbpx

[Video] Visoka kazen Rondoju, ker je užalil sodnika, ki je homoseksualec

Rajon Rondo je sodnika Billa Kennedyja označil za geja in za to dobil visoko kazen (PrtSc/youtube).

Košarkar Sacramento Kingsov Rajon Rondo je na tekmi 3. decembra glavnemu sodniku Billu Kennedyju dejal, da je gej. Zdaj je zanj s strani vodstva lige NBA prišla kazen, ki je “težka” 86.300 ameriških dolarjev (oziroma 78.091 evrov), Rondo pa bo moral izpustiti tudi naslednjo tekmo.

Vse se je dogajalo na tekmi v Kaliforniji med domačo ekipo Sacramento Kings in Boston Celticsi, ki so jo slednji tudi dobili s 114 : 97. Na tekmi, ki je bila izjemno nervozna, je bil zaradi dveh tehničnih napak predčasno izključen Rajon Rondo. Vse skupaj je igralca Sacramenta, ki se nikakor ni mogel sprijazniti s sodniško odločitvijo, močno razjezilo in je izustil nekaj težkih besed proti sodniku Billu Kenedyu. Kot se je kasneje izkazalo, je Rondo z izjavami užalil sodnika, ki je v preteklosti priznal, da je gej. Eksplozijo žaljivk je slišal tudi pomočnik Ben Taylor, ki je vse skupaj samo potrdil.

Klub na strani sodnika
Na vse skupaj so se odzvali tudi v klubu, kjer je trenutno glavni mož Vivek Randive. Športni direktor kluba in eden najboljših jugoslovanskih košarkarjev Vlade Divac se je odzval z besedami: “Pripombe Ronda ne odražajo mnenja kluba Sacramento Kings ali sveta, v katerem hočemo živeti”. Sacramentu se še s takšnimi izpadi zagotovo ne ljubi ukvarjati, ko pa imajo že dovolj drugih skrbi, saj so trenutno šele na 12. mestu zahodne konference.

Majhna kazen ob veliki plači
Skozi prste mu ni pogledalo niti vodstvo lige na čelu z Adamom Silverjem. Rondu so naložili visoko denarno kazen, ki znaša 86.300 ameriških dolarjev (oziroma 78.091 evrov) ter eno tekmo prepovedi igranja. Za 29-letnega organizatorja igre Sacramenta kazen ravno ne bo velik zalogaj, saj štirikratni udeleženec tekme vseh zvezd prejme 12,9 milijona ameriških dolarjev letne plače (to je nekaj več kot 11,7 milijonov evrov).

Skesani Rondo
Igralec Sacramenta, ki je pred to sezono prišel iz Dallasa, se tokrat ni izkazal v najlepši luči. Po incidentu se je na Twitterju sicer najprej opravičil z besedami “Moja dejanja med tekmo so bila posledica frustracij in emocij med tekmo!” Za konec je še dejal: “Moje izjave zagotovo ne izražajo mojih čustev do LGBT-skupnosti in s tem nisem želel nikogar užaliti.”

Četrti igralec v zgodovini NBA z žalitvami
Poleg Rajona Ronda so bili v zgodovini NBA zaradi žalitev kaznovani še trije košarkarji. Kot prvi je bil leta 2011 s 45 tisoč evri kaznovan center Chicaga Joakim Noah, ki se je neprimerno odzval na žalitve navijača s tribune. V isti sezoni je bil kaznovan tudi Kobe Bryant, ki je prav tako kot Rondo užalil sodnika in prejel doslej najvišjo kazen za žalitev – 91 tisoč evrov. Kot zadnji pa je bil leta 2013 z 68 tisoč evri kaznovan Roy Hibbert iz Indiane.

Drugi istospolno usmerjeni sodnik v NBA
O svoji homoseksualnosti je Bill Kenedy spregovoril za Yahoo sports. “Ponosen sem, da sem sodnik v ligi NBA in da sem gej. Sem eden od tistih, ki so odkrito spregovorili o svoji spolni usmerjenosti ter s tem poslali sporočilo vsem mladim ženskam in moškim v športu, da se zaradi drugih ne smejo počutiti osramočene le zavoljo tega, kar so.” 49-letni sodnik, ki ima za sabo 18-letno kariero in več kot tisoč tekem v ligi NBA, je kot drugi sodnik v zgodovini najmočnejše košarkarske lige v Ameriki priznal, da je gej. Prva je bila sodnica Violet Palmer.

https://www.youtube.com/watch?v=DLzGIMW1XN4

G. V.