fbpx

[VIDEO] Zmaga Albanije, ki vliva upanje. Francija in Švica brez zadetkov

Francija in Švica sta se za konec v skupini A razšli brez zadetkov (foto: twitter).

Skupinski del evropskega prvenstva se počasi bliža koncu. Skupina A je že postala del zgodovine letošnjega prvenstva. Pričakovano je bila najboljša Francija, ki je osvojila sedem točk in danes za zaključek remizirala brez zadetkov proti Švici. Do nekoliko presenetljive zmage je prišla Albanija in se tako vpletla za mesta, ki kot dodatna vodijo v izločilne boje. Kot prva s prvenstva odhaja Romunija.

Švici je danes proti Franciji za drugo mesto zadostovala že točka in z remijem so tudi dosegli to, kar so iskali. Albanija si je proti Romuniji priigrala svoje prve točke v zgodovini prvenstev in Albanci bodo sedaj do srede čakali, ali se bodo podali v izločilne boje ali pa bodo morali odditi domov. Najboljše štiri tretjeuvrščene ekipe se namreč uvrstijo v osmino finala. S tekmo več je na tej lestvici Albanija trenutno tretja, vendar se bodo težko prebili iz skupine z gol razliko 1 : 3.

Francija 0 : 0 Švica

Svojo drugo tekmo na evropskem prvenstvu letos je v Lillu odsodil naš sodnik Damir Skomina. Že začetna enajsterica domačinov je kazala na to, da Francozi vsaj od začetka ne bodo nastopili z najmočnejšo zasedbo. Na klopi je, denimo, ostal junak prvih dveh tekem Dimitri Payet. A kljub temu je bila gostiteljica v prvem polčasu boljša. V petih minutah je Paul Pogba namreč kar dvakrat zatresel okvir gola. Prvič že v 12. minuti – z roba kazenskega prostora je vratar žogo odbil v prečko, drugič pa še z nekoliko večje oddaljenosti. Švicarji so imeli v obeh primerih veliko sreče. Slednji so imeli skozi celotno tekmo žogo več v svoji posesti, a za nasprotnikova vrata niso bili nevarni. V prvem delu so sprožili šest strelov proti vratom Llorisa, v drugem pa kljub hudi premoči v posesti niso niti enkrat sprožili proti nasprotnikovim vratom. V drugem delu je v igro vstopil tudi Payet in si hitro priigral priložnost za zadetek, vendar je tudi njemu veselje preprečila prečka. Zaključek tekme je bil dokaj miren in še ena v nizu tekem se je končala brez zadetkov. Reprezentanci sta se uvrstili v osmino finala, ki jo bo otvorila Švica v soboto ob 15. uri, njihov nasprotnik pa bo drugouvrščena ekipa iz skupine C – zaenkrat so na tej poziciji Poljaki. Francija pa bo tekmo osmine finala odigrala v nedeljo proti eni izmed srečnih držav, ki bodo končale kot tretje.

Vratnici Paula Pogbaja:

https://www.youtube.com/watch?v=4do3B_ouaxA

Romunija 0 : 1 Albanija (0 : 1)
Sadiku 43.

Pred zadnjo tekmo je bila Romunija v lepi prednosti, imeli so namreč priložnost, da bi z nekaj sreče celo končali na drugem mestu, vendar je njihovih sanj o napredovanju konec. Romuni namreč kot prva reprezentanca zapuščajo evropsko prvenstvo v Franciji. Čeprav so tekmo proti Albaniji odprli veliko bolje in imeli kar nekaj priložnosti, je bil v vratih razpoložen Berisha. Albanija je počasi vzpostavila ravnotežje in še pred koncem prvega polčasa prišla do vodstva. Predložek je po napaki Romunije izkoristil najbolje Sadiku in ga spremenil v zgodovinski zadetek za Albanijo na EURU. Romuni so vse moči usmerili v napad, najbližje izenačenju so bili v 76. minuti, ko je prečko stresel Andone. Vse do konca je ostalo pri zmagi Albanije, ki bo do srede še počakala v Franciji, če se jim morda uspe uvrstiti v osmino finala kot eni izmed štirih reprezentanc, ki so v skupini končale kot tretje po vrsti.

https://twitter.com/Euro16goalz/status/744631335139028993

SKUPINA A:
Francija*    3   2 1 0  4 : 1  7

Švica*         3   1 2 0  2 : 1  5
Albanija**     3   1 0 2  1 : 3  3
Romunija     3   0 1 2  2 : 4  1

*- v osmini finala
**- uvrščeni na lestvico tretjeuvrščenih ekip

G. V.