fbpx

Za las so se izognili tragediji: Hirscher dobil opravičilo, ker bi ga kmalu zadel dron

Mednarodna smučarska zveza (Fis) se je znašla pod drobnogledom po nevsakdanjem dogodku med drugo vožnjo slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Madonni di Campiglio. Na progo je padel televizijski dron s kamero ter za nekaj centimetrov zgrešil avstrijskega smučarja Marcela Hirscherja, ki je bil ravno takrat na progi.

Razen uničenja opreme in daljinsko vodenega zračnega plovila incident na srečo ni imel hujših posledic. Dron bi skoraj zadel Hirscherja, ki se je le za las izognil poškodbam. Televizijski dron s kamero je padel na tla za Hirscherjevim hrbtom, tako da je smučar nadaljeval vožnjo brez prekinitve ter osvojil drugo mesto na slalomu pod žarometi.

“To se ne sme ponoviti”
Incident je nemudoma sprožil številna vprašanja o uporabi daljinsko vodenih dronov ter varnosti. “Skupaj z medijskimi partnerji uvajamo najsodobnejšo tehnologijo, s katero želimo gledalcem in ljubiteljem smučanja še približati tekmovanja in jih narediti privlačnejša, vendar pa se takšne nesreče z droni ne smejo več ponoviti,” se je krovna svetovna smučarska organizacija odzvala na incident v izjavi za javnost.

Najboljši alpski smučar v zadnjih štirih sezonah svetovnega pokala se je nesreči izognil brez praske, a je bil po prihodu v ciljno areno osupel in zgrožen, potem ko se je zavedel, kaj bi se lahko zgodilo. Lastnik drona je medijski partner Infront: “Radi bi se opravičili Marcelu Hirscherju in Fis za nesrečni incident z dronom. Opravili bomo podrobno preiskavo, kaj je šlo narobe, takoj, ko bomo izvedeli vse tehnične podrobnosti nesreče, bomo o tem obvestili javnost.”

B. O., STA