Za osem let izgnana iz nogometa

Sepp Blatter in Michel Platini se poslavljata (foto: epa).

Predsednik Fife Sepp Blatter in predsednik Uefe Michel Platini sta bila kaznovana s strani etične komisije Mednarodne nogometne zveze. Ta jima je delovanje v nogometu prepovedala za nadaljnjih osem let.

Vzrok za kazen obeh funkcionarjev je sporno nakazilo, ki ga je Michel Platini leta 2011 prejel na svoj račun. Francoz na čelu Uefe je dva milijona ameriških dolarjev prejel s strani Fife. Vse skupaj je odobril Sepp Blatter.

Blatter in Platini brez nogometa do leta 2023
Blatter je v svojo obrambo sicer povedal, da je bilo to izplačilo za svetovalno delo med leti 1998 in 2002. Oktobra sta bila oba predsednika suspendirana za 90 dni, etična komisija pa je sedaj potrdila sume in ju suspendirala za obdobje osmih let, vse do leta 2023. Na kazen se obtoženca lahko še pritožita. Poleg prepovedi osmih let sta oba prejela še denarno kazen. Sepp Blatter bo moral plačati 50.000 švicarskih frankov, Michel Platini pa 80.000 frankov.

Platini želel biti prvi mož Fife, zdaj bo nogomet gledal le še na televiziji
79-letni Švicar Joseph Blatter, ki je na čelu mednarodne nogometne zveze (FIFA) vse od leta 1998, bo tako svoje mesto prepustil na zelo nečasten način. Vsi načrti za prihodnost so se podrli tudi predsedniku Evropske nogometne zveze (UEFA) Michelu Platiniju, ki je 26. februarja želel kandidirati za predsednika Fife, vendar mu je etična komisija Mednarodne nogometne zveze to sedaj onemogočila. Sicer je bil Francoz tudi podpredsednik Fife in član izvršnega odbora.

G. V.