fbpx

Wales prvič na veliki sceni proti neugodni Slovaški

Gareth Bale je z naskokom prvi zvezdnik Walesa (foto: twitter).

Potem ko je bila včeraj na sporedu samo ena, otvoritvena tekma, se danes prvenstvo začenja na polno. Na sporedu so namreč tri tekme in upamo lahko, da bodo vsaj približno toliko zanimive kot včerajšnji obračun med Francijo in Romunijo. Iz skupine A bo danes potekal še drugi obračun med Albanijo in Švico, odigrani pa bosta tudi obe tekmi v skupini B, kjer bo največ pozornosti usmerjene v večerni obračun med Anglijo in Rusijo.

Drugi dan EP v Franciji bo na sporedu najprej še druga tekma v skupini A. Dokaj zanimiv obračun se nam obeta v Lensu, kjer se bosta pomerili Albanija in Švica, za katero nastopa kar nekaj nogometašev z Balkana.

 

SKUPINA B:

Wales – Slovaška (17.00)

Ob 18.00 bo v Bordeauxu na sporedu prva tekma v skupini A: obračun med Walesom in Slovaško, reprezentancama, ki se bosta po vsej verjetnosti borili za tretjo mesto in s čim boljšo popotnico iskali uvrstitev v osmino finala preko najbolje tretjeuvrščenih ekip. Wales se je po 58 letih prvič uvrstil na veliko tekmovanje, predvsem po zaslugi enega najboljših nogometašev na svetu Garetha Bala, od katerega bo veliko odvisno tudi na tem prvenstvu. V kvalifikacijah je Valižan zabil 11 golov, skupaj s soigralci so končali samo za Belgijo. Slovaki so na prvenstvo prišli v zelo dobri formi, v zadnjem obdobju nizajo odlične predstave in bi morda v skupinskem delu lahko marsikoga presenetili, poleg Mareka Hamšika pa večjih zvezdnikov nimajo. Tako kot njihovim današnjim nasprotnikom tudi njim za kakšen večji uspeh manjka nekaj boljših in izkušenejših igralcev.

Anglija – Rusija (21.00)

SKUPINA B:
Anglija       0   0 0 0  0 : 0  0
Wales        0   0 0 0  0 : 0  0
Slovaška   0   0 0 0  0 : 0  0
Rusija        0   0 0 0  0 : 0  0

SKUPINA A:

Albanija 0 : 1 Švica

Obračun med Albanijo in Švico bo močno prežet s čustvi, saj so imeli nekateri nogometaši bolj ali manj proste roke pri izbiri reprezentance. Kar šest članov iz švicarske vrste bi namreč lahko zaigralo za Albanijo, tako da bo prav zanimivo videti, kako bo tekma potekala. V preteklosti je bilo že kar nekaj polemik, da nekateri igralci Švice niso želeli zabiti zadetka svoji rodni Albaniji. Tu je bilo veliko govora o Xherdanu Shaqiriju, ki naj bi bil prvi zvezdnik švicarske izbrane vrste. Prvič v zgodovini evropskega prvenstva pa si bosta na nasprotnih straneh stala brata, Granit in Taulant Xhaka, ki sta sicer rojena v Baslu, vendar ni potrebno posebej poudarjati, da sta oba še kako povezana z Albanijo. Švica je poleg Francije seveda tudi glavni favorit za napredovanje iz skupinskega dela. Najmanj možnosti v skupini A pa analitiki seveda pripisujejo Albaniji, za katero je bilo izmed vseh reprezentanc tudi najmanj verjetno, da se bo uvrstila na prvenstvo. Iz dokaj zahtevne skupine se je na EURO uvrstila takoj za Portugalci. Švica je bila v skupini s Slovenijo in večjih težav z uvrstitvijo na prvenstvo ni imela.

Francija 2 : 1 Romunija  (0 : 0)
Giroud 57., Payet 89; Stancu 65./11-m.

SKUPINA A:
Francija    1   1 0 0  2 : 1  3
Švica        1   1 0 0  1 : 0  3
Albanija i   1   0 0 1  0 : 1  0
Romunija  1   0 0 1  1 : 2  0

G. V.