fbpx

Miren in preudaren Ljubljančan, ki ne razkriva vseh neumnosti

Žan Kranjec (foto: sta).

“Huh, to bi pa težko rekel. Morda največje neumnosti vseeno niso za v medije,” je najboljši slovenski veleslalomist sramežljivo odgovoril na vprašanje o tem, katera je največja neumnost, ki jo je storil v življenju. 23-letni Ljubljančan nam je razkril, zakaj moraš biti ‘mirna glava’ ter tudi zakaj je izobrazba trenutno na ‘čakanju’.

Žan Kranjec je trenutno najboljši slovenski smučar v tehničnih disciplinah in bo danes lovil dobro uvrstitev, s katero bi si priboril nastop na zaključku svetovnega pokala v St. Moritzu, kamor odpotuje najboljših 25 smučarjev v posamezni disciplini. Miren in preudaren Ljubljančan je bil naš tokratni gost.

Včeraj in danes ste spet doma – tokrat imate priložnost odpeljati kar dva veleslaloma na domačih tleh.
Sigurno je dobra stvar, da lahko v Kranjski Gori odpeljem dva veleslaloma. Za vrhunec bi bilo najlepše narediti dober rezultat doma, pred svojimi navijači, ampak poizkušam tekmo jemati kot vsako drugo tekmo svetovnega pokala. Ne želim si nalagati nekega dodatnega, nepotrebnega pritiska, ki ga je že tako kar nekaj – moraš ostati ‘mirna glava’ in se zbrati za tekmo.

Dvigovanje uteži je del treninga (foto: facebook).

Dvigovanje uteži je del treninga (foto: facebook).

Ko govoriva o pritisku, se zagotovo – če ne Vi, pa vsaj javnost – spogledujete s 25. mestom v skupnem seštevku veleslalomske razvrstitve, ki na koncu sezone prinaša uvrstitev v finale svetovnega pokala.
Moram reči, da se s tem trenutno še najmanj obremenjujem. Finale si želim, ampak če ne bo prišel, pa bom v Kranjski Gori dobro tekmoval, zaradi tega ne bo nekega prevelikega razočaranja. Če bom uspešno tekmoval, je to zame še vedno uspešna sezona, tako da ni zdaj tega “da finale mora biti”.

Bi lahko rekli, da je to za Vas najuspešnejša sezona v karieri?
Ja, v svetovnem pokalu je to zagotovo najuspešnejša sezona. Pred dvema letoma sem tudi zelo dobro smučal ter zelo uspešno tekmoval v evropskem pokalu. Lani sem pričakoval preskok v svetovnem pokalu, ki mi sicer ni uspel – letos pa je vendarle bil storjen en preskok in upam, da se bo zdaj vsako leto zgodil kakšen preskok oziroma da se to ne bo ustavilo. Bomo delali naprej, da bomo enkrat prišli na vrh in se borili z najboljšimi.

Razlika med evropskim in svetovnim pokalom je kar precejšnja – kako se je v svetovnem pokalu prebijati proti vrhu?
Med svetovnim in evropskim pokalom je razlika – so različni tereni, različne podlage … Sigurno pa je tudi v evropskem pokalu zmagati ali priti med najboljše tri zelo težko, ampak mogoče je tam vseeno manj pritiska. Tu v svetovnem pokalu lahko po eni slabši tekmi izgubiš dobro štartno številko in se moraš spet boriti; tu moraš res biti vseskozi zelo konstanten ter skozi celotno sezono smučati na zelo visokem nivoju.

Žan Kranjec med poletnim 'šprinterskim' treningom (foto: facebook).

Žan Kranjec med poletnim ‘šprinterskim’ treningom (foto: facebook).

Ste še zelo mladi, zato me zanima, kje, menite, je Vaš domet oziroma kakšne ambicije gojite?
Če gledam letošnjo sezono, je moj domet ta, da sem bil sposoben priti zelo visoko, kar sem z nekaterimi teki tudi dokazal. Za prihodnost pa je zagotovo cilj, da bom konstanten na vseh terenih ter da se bom nekega dne z najboljšimi uspel boriti za zmage.

Vendar za to sta potrebni dve konstantni vožnji, kar pa Vam letos ni najbolj uspevalo.
Ja, dve konstantni, pa hkrati tudi zelo dobri.

Svojo kariero ste zastavili široko in načrtno na več področjih – ste eden redkih slovenskih smučarjev, ki imajo svojo spletno stran.
Spletno stran sem si zastavil par let nazaj, na žalost pa je do zdaj nisem ravno redno posodabljal. Morda se bo to malce spremenilo v naslednjih dneh, tednih. Sicer pa sem si zastavil kar ‘ornk’ – to delam zaradi sponzorjev, zaradi promocije. Sigurno imajo sponzorji radi, da se pojavlja njihovo ime in tudi ti lažje dobiš dobre sponzorje.

Pa se zaenkrat ob Vaših rezultatih da živeti od smučanja?
Ja, da se živeti …. Čeprav za to, da bi pa zdaj prav lahko shranjeval denar za obdobje po koncu kariere, pa še ni dovolj.

Kako pa je s šolo – malce ste jo dali na stran …
Izobrazba je trenutno na ‘čakanju’. Letos sem se zelo veliko ukvarjal s tem in razmišljal o faksu. Zagotovo si želim izobrazbe, vendar je težko izbrati faks, ki bi ga lahko delal poleg smučarije.

Na kateri faks pa si želite?
Jaz bi se odločil za Fakulteto za šport, ker sem zelo rad v športu in me to zanima, ali pa kaj v povezavi z gradbeništvom, kar bi bilo prav tako logično, saj ima moj oče doma gradbeno firmo.

S smučanjem ste se začeli ukvarjati pri sedmih letih. Ste si takrat mislili, da Vam lahko uspe priti tako visoko?
Pri sedmih letih si zagotovo še nisem tega mislil, ker so me starši vpisali na smučanje predvsem zaradi nekega gibanja in da se zaposlim. Sem pa kasneje, pri 12, 13 letih tudi jaz postal zelo tekmovalen tip človeka – takrat pa sta to postala moj cilj in moja želja, da bi se nekoč lahko resno ukvarjal s smučanjem in s tem lepo živel.

Žan Kranjec danes lovi uvrstitev na finale svetovnega pokala (foto: facebook).

Žan Kranjec danes lovi uvrstitev na finale svetovnega pokala (foto: facebook).

Vam seže spomin do prve zmage?
Morda kakšna v otroški smučariji, ki pa mi ni ostala tako zelo v spominu, ampak če pobrskam nazaj po spominu, bi se je pa najbrž spomnil.

Kaj pa Vaša najljubša zmaga do zdaj?
Zagotovo zmage na tekmi evropskega pokala. Ta zmaga mi pomeni največ. Ko pa bom dosegel zmago v svetovnem pokalu, na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu, mi bo pa zagotovo ta zmaga najbolj ostala v spominu.

Kaj pa do prvega intervjuja?
Približno se spomnim intervjuja, ki sem ga imel tu v Kranjski Gori pred svojo prvo tekmo svetovnega pokala.

Kakšni pa ste bili kot otrok – pobalin ali priden fant?
Potem ko sem se začel ukvarjati s smučanjem, sem bil bolj priden fant. Nisem bil zelo veliko naokoli, ko pa sem prišel v šolo, pa nisem bil ravno tak tip, da bi delal nerede in take stvari.

Pa vseeno, katera je bila največja neumnost?
(smeh) Huh, to bi pa težko rekel. Morda največje neumnosti vseeno niso za v medije. (smeh)

Kdo pa je največji zabavljač v trenutni smučarski reprezentanci?
Jaz se z vsemi dobro razumem. Imaš kakšne fante, ki so bolj za zabavo, kakšne, ki so bolj resni – ampak to ne pomeni, da nam ni prijetno v njihovi družbi. Sicer pa je zraven Mihe Kürnerja sigurno zelo zabavno. (smeh)

Torej je on dežurni zabavljač?
Ja, ampak je zelo v redu fant.

Vam misli že kaj uhajajo k počitku ali ste še vedno dovolj osredotočeni na tekme, ki prihajajo?
Do konca sezone si želim ostati osredotočen na tekme, mi bo pa pavza po koncu sezone zagotovo prišla zelo prav. Poizkušam biti ‘sfokusiran’, ampak mi bo pa res prišla zelo prav.

Imate svojega idola?
Prav idola, po katerem bi se zgledoval, nimam, imam pa športnike, za katere navijam in si želim, da zmagajo. V tenisu je to Roger Federer, v motociklizmu Valentino Rossi, v smučanju pa imam več smučarjev, ki so mi zelo všeč – Marcel Hirscher mi je zelo v redu, pa še marsikateri smučar. Ni tako, da kateremu smučarju ne bi privoščil uspeha. Tudi poznam katerega izmed njih in vem, da so vsi zelo v redu ljudje.

Rok Virag