fbpx

Zgodovinska zmaga in uvrstitev v drugo skupino svetovne lige

Slovenci so z zmago nad Nemci napredovali v drugi razred Svetovne lige

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v finalu zaključnega turnirja svetovne lige s 3 : 1 premagala gostiteljico turnirja Nemčijo in tako napredovala v drugo skupino svetovne lige. Za slovenske odbojkarje je bil to prvi nastop v svetovni ligi, potem ko so lani zmagali v evropski ligi.

Če so bili v vrhu Svetovne odbojkarske zveze ob lanski zmagi naših fantov v Evropski ligi skeptični in naši reprezentanci celo niso želeli dopustiti nastopa v svetovni ligi, so naši junaki ‘kravatarjem’ v vrhu te svetovne federacije še enkrat več dokazali, da sodijo v sam vrh svetovne odbojke.

Odličen začetek napovedal juriš
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je tudi tokrat navdušila. Z zmago nad izbrano vrsto Nemčije s 3 : 1 (-19, -18, 21, 20) v finalu zaključnega turnirja tretje skupine svetovne lige v Frankfurtu so naši odbojkarji postavili nov mejnik in izpolnili cilj, ki jim v prihodnji sezoni prinaša nastope v drugem kakovostnem razredu elitnega odbojkarskega tekmovanja. Slovenski selektor Andrea Giani je imel za tekmo z Nemčijo znova na voljo vse igralce, v standardno postavo se je namreč po bolezni vrnil tudi Kovačič. Naši odbojkarji so tekmo začeli izjemno motivirani, dober blok in protinapadi pa so prinesli vodstvo s 5 : 2. Naši so tudi dobro nadaljevali in niti dva odmora nemškega selektorja nista mogla preprečiti zmage naših v prvem nizu.

Tudi v drugem nizu so bili naši fantje suvereni, nato pa so Nemci znižali na 2 : 1, toda po zaslugi Gasparinijevih servisov in Pajenkovih napadov so v četrtem nizu naši hitro povedli s 3 : 0, a so Nemci vrnili z isto mero in povedli s 4 : 3. Čebulj je po izenačenju na 4 : 4 s tremi neubranljivimi servisi Heynena prisilil v polminutni odmor. Sledilo je novo izenačenje pri 8. točki. Pri vodstvu Nemcev z 9 : 8 je Giani v igro poslal podajalca Ropreta, ki je uspel spremeniti ritem igre in razigral Urnauta in Gasparinija, ki sta Slovenijo popeljala v vodstvo s 15 : 12 in 16 : 13. Potem ko so se gostitelji znova približali vsega na točko, je Ropret z asom naše spet oddaljil na 19 : 16. Čebulj je prinesel točko za 22 : 18, Koncilja pa je z začetnim udarcem poskrbel še za 23. točko. Tretja zaključna žoga je Sloveniji prinesla zmago v tretji skupini svetovne lige.

SKUPINA 3 svetovne lige, finale zaključnega turnirja:
Nemčija – SLOVENIJA
1 : 3 (-19, -18, 21, -20)

Nemčija: Fromm 11, Schott 5, Späth-Westerholt, Westphal 6, Zimmermann, Reichert, Kampa 1, Hirsch 12, Broshog 5, Sossenheimer, Klein, Malescha 3, Collin 18.

Slovenija: Štern, Pajenk 9, Šket, Gasparini 14, Hribar, Vinčić 6, Štalekar, Koncilja 10, Klobučar, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 17, Čebulj 16, Purič.