fbpx

Zgodovinski uspeh slovenskih skakalk: Kar dve naši na stopničkah

Maja Vtič je po včerajšnjem tretjem mestu, danes z drugim mestom ponovila svoj najboljši letošnji rezultat (foto: epa).

Na drugi tekmi svetovnega pokala v Zau na Japonskem so slovenska dekleta dosegla izjemen uspeh. Kar dve naši skakalki sta prišli do stopničk – Maja Vtič je bila druga, Ema Klinec pa tretja. Do nove zmage je spet prišla domačinka Sara Takanashi.

Po včerajšnjem tretjem mestu Maje Vtič so danes slovenska dekleta dosegla nov zgodovinski uspeh. Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da sta se na zmagovalni oder zavihteli kar dve Slovenki. Ob Maji Vtič, ki je bila druga, se je na stopničke zavihtela še Ema Klinec, ki je tekmo končala na 3. mestu. Uspeh sta z 10. in 18. mestom dopolnili Špela Rogelj in Urša Bogataj, Katja Požun pa je bila za las prekratka za finale (32. mesto).

Lahko bi bilo še boljše
Po prvi seriji tekme v japonskem Zau je našim dekletom kazalo še precej boljše. Vodila je sicer letos spet nepremagljiva Japonka Sara Takanashi, nato pa so ji sledile kar tri Slovenke – Maja Vtič, Ema Klinec in Špela Rogelj so bile druga, tretja in četrta, odlična deseta je bila Urša Bogataj. Ko smo pričakovali popoln slovenski napad, je najprej nekoliko slabše skočila Bogatajeva, nato pa še Rogljeva, ki je napadala stopničke. Na slovensko srečo sta svojo nalogo odlično opravili Maja Vtič in Ema Klinec, a je dvojno slovensko zmago preprečila najboljša skakalka svetovnega pokala Sara Takanashi, ki je Vtičevo prehitela za pičle 2,6 točke.

Prvič v zgodovini svetovnega pokala se je zgodilo, da smo videli kar trojno slovensko vodstvo. Pred zadnjim skokom prve serije je bil namreč vrstni red na vrhu: 1. Maja Vtič, 2. Ema Klinec in 3. Špela Rogelj. Z najboljšim skokom prve serije je trojno slovensko vodstvo po prvi seriji preprečila Sara Takanashi.

Izjemen zgodovinski uspeh slovenskih deklet
Izjemno izhodišče pred drugo serijo slovenske skakalke žal niso znale izkoristiti v popolni meri, a so se z dvema skakalkama na odru za zmagovalke vseeno vpisale v zgodovino. Po včerajšnjem 3. mestu se je Maja Vtič drugič zapored zavihtela na stopničke in tudi izenačila svoj najboljši izid kariere. Na 3. mestu se je Vtičevi pridružila 17-letna Ema Klinec, ki se je drugič v svoji karieri zavihteli na zmagovalni oder – prvič ji je to uspelo pred natanko enim tednom, ko je bila v Sapporu druga.

Vtičeva skočila na tretje mesto v skupnem seštevku
Z dvema stopničkama v Zau je Maja Vtič zbrala 140 točk in se tako zavihtela na 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. 27-letna Novomeščanka je zdaj pri 318 točkah, za drugo Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz pa Vtičeva zaostaja kar za 121 točk. Na vrhu je Japonka Sara Takanashi, ki je na sedmih letošnjih tekmah zabeležila šest zmag in eno drugo mesto. Njena prednost pred drugouvrščeno Avstrijko Iraschko-Stolz znaša neverjetnih 441 točk. Ema Klinec se je z današnjim tretjim mestom zavihtela na 10. mesto, s katerega pa je na 14. zdrsnila Špela Rogelj. Urša Bogataj je na 22. mestu, Katja Požun pa na 30.

R. V.