fbpx

Zgodovinsko: Pogačar in Roglič razbila vso kolesarsko konkurenco!!!

Tadej Pogačar in Primož Roglič. (Foto: Twitter)

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je zmagovalec 13. etape dirke po Španiji. Na drugem mestu zahtevne gorske etape je končal Primož Roglič, ki je s taktično vrhunsko odpeljano etapo še povečal vodstvo v skupnem seštevku Vuelte. Dvajsetletni Pogačar je še drugič osvojil etapo na dirki po Španiji.

Danes je za slovensko kolesarstvo zgodovinski dan, saj sta slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič “pojedla” vso kolesarsko konkurenco, poleg tega pa sta bila prvič dva Slovenca na stopničkah katere od etap dirke po Španiji, Italiji in Franciji, na treh največjih svetovnih dirkah.

Image

Slovenska kolesarja sta zablestela v izdihljajih ene najtežjih etap na letošnji dirki. Proti cilju, potem ko sta taktično večji del etape prebila v glavni skupini, sta se pognala sama, v finišu pa je etapno zmago slavil Pogačar. Roglič je v slogu velikega šampiona z džentelmensko potezo prepustil etapno zmago mlajšemu rojaku. Pogačar je tako na svoji letošnji krstni Vuelti prišel do še druge etapne zmage, potem ko je bil najhitrejši že na deveti etapi.

Debitant v svetovni seriji in na tritedenskih dirkah tako nadaljuje z izjemnimi predstavami. Z današnjo zmago se je kolesar moštva Emirates prebil na tretje mesto, hkrati pa ima oblečeno tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Roglič, član nizozemske ekipe Jumbo Visma, pa bo tudi po trinajsti etapi oblečen v rdečo majico vodilnega. Med Slovencema je le španski zvezdnik Alejandro Valverde (Movistar), ki za Zasavcem zaostaja dve minuti in 25 sekund in se je povečala za več kot pol minute. Zaostanek Pogačarja na tretjem mestu pa sedaj znaša tri minute in sekundo. Slovenski kolesarski as Roglič je prvič rdečo majico oblekel po deseti etapi, ko je bil najhitrejši v 36,2-kilometrski vožnji na čas.

V prvi ubežni skupini je bil tokrat še tretji Slovenec Domen Novak, vendar so bili vsi v skupini ujeti na zadnjem klancu, ko se je dirka razpletla s slovensko dvojno zmago.

Vesel sem dosežka danes, ampak Vuelta še ni končana,” je bil po ubranitvi rdeče majice vodilnega bil v cilju etape kratek Roglič. Pogačar pa še sam ni mogel dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo: “Po radijski zvezi sem dobil informacijo, da nama nihče ne sledi, začutil sem, da je pred mano dobra priložnost. Sem srečen.

V soboto je na sporedu ravninska etapa, v nedeljo in ponedeljek pa spet sledita ciljna vzpona, poroča STA.

Peter Truden