Zvezdo slovenske ženske košarke vrgli iz reprezentance

Foto: Facebook

Selektor slovenske ženske članske košarkarske reprezentance Georgios Dikaioulakos se je odločil, da na junijskem domačem evropskem prvenstvu ne bo računal na Niko Barič. Pri tej odločitvi ima popolno podporo vodstva Košarkarske zveze Slovenije.

Selektor ženske košarkarske reprezentance Georgios Dikaioulakos se je odločil, da zaradi zapisa na družbenem omrežju iz reprezentance izloči glavno zvezdnico Niko Barič in to tik pred evropskim prvenstvom. Svojo odločitev je sporočil na spletni strani KZS, ki je njegovo odločitev podprla. Pri svojem poskusu opravičevanja svoje odločitve ni povedal, da je Baričeva pravzaprav podprla slovenskega trenerja, kar pa je očitno zmotilo oziroma užalilo selektorja. Njen zapis je označil za “sramoten”, čeprav je edina sramotna stvar pri vsem tem dejstvo, da je Košarkarska zveza Slovenije to podprla.

“Takšne trenerje imamo, ‘znalci’ pa tujce podpisujejo”, je bil zapis Nike Barič na družbenem omrežju, zaradi katerega je bila vržena iz reprezentance. Zapis je bil objavljen pod fotografijo nekdanjega selektorja Damirja Grgića in someščana iz Trbovelj. To pa je očitno tako prizadelo novega selektorja, da se je odločil, da jo zaradi tega vrže iz reprezentance, pri čemer je svoje pojasnilo za KZS prav dramatično obarval, češ, da je “govorjenje o tujcih in domačih lahko sila nevarno in nas spominja na neke druge, bolj temne čase zgodovine”. Glede na to, da njenega zapisa ni bilo moč zaslediti na strani KZS, se je ob njegovih besedah prav vsak vprašal, kaj tako hudega je Baričeva zapisala, da jo je selektor že posredno označil za rasistko. Zato ne čudi, da so po tem, ko so videli, da gre za podporo slovenskemu trenerju na Twitterju, sledili komentarji, kot so: “Očitali pa so ji, da njena izjava “spominja na neke druge čase” in da “za take ni mesta v reprezentanci”. Ko sem bral sporočilo KZS, sem se ustrašil, da je zanikala holokavst ali kaj takega,” je zapisal Žiga Turk.

Foto: zajem zaslona

“Videti je, da jo je trener med vrsticami popljuval za rasistko. KZS mu pritrjuje. Nihče sploh ne razloži, za kaj gre. Na koncu ugotoviš, da nima njen zapis nič z rasizmom, ampak gre za strokovne pomisleke. Če je punca pametna, bi se obdala z odvetniki,” je komentiral Mitja Iršič.

Foto: zajem zaslona

Baričevi očitno ni bila všeč izbira novega selektorja, v njenem zapisu pa ni bilo videti prav ničesar žaljivega, prej pozitivnega, saj je podprla nekdanjega selektorja Damirja Grgića, s katerim se poznata že od mladosti, glede na to, da oba prihajata iz Trbovelj. Pa vendar se je njen zapis zdel sporen tudi predsedniku KZS, ki je zapis označil za “neprimeren” in “incident”. Zdi se, da je komentar užalil Grka, čeprav je po mnenju mnogih njegova odločitev povsem nerazumna, sploh ker njen zapis ni bil niti malo “rasističen”, kot so ga želeli prikazati v KZS, se KZS pod vodstvom Mateja Erjavca drži na strani selektorja in ne reprezentance, kot je tudi njen namen.

To je zapis, zaradi katerega je novi selektor Baričevo vrgel iz reprezentance. (Foto: zajem zaslona)

Med drugim je Grk dejal, da v primeru “nespoštovanja svojih soigralk, trenerjev in ostalega štaba reprezentance, kar je bilo na žalost opazno tudi v zadnji reprezentančni akciji, ti hrbet hitro obrnejo tudi navijači”, vendar se z njim navijači ne strinjajo, kar je bilo videti po dani podpori Niki Barič na družbenih omrežjih.  Sledil je plaz komentarjev Baričevi v podporo, hkrati pa naj opomnimo, da je Baričeva le ena najboljših in da je odločitev KZS in selektorja, da jo zaradi neumnosti izločijo iz reprezentance tik pred EP, zelo slaba poteza.

https://twitter.com/EuroBasketWomen/status/1276818521532424193?s=20

V zvezi z zadevo smo se obrnili tudi na Košarkarsko zvezo Slovenije, in sicer z naslednjimi vprašanji:
  • Kaj je po vašem mnenju v zapisu Nike Barič tako “spornega”, da je morala biti zato izločena iz reprezentance, ko pa je šlo le za izkaz podpore slovenskemu trenerju?
  • Ali po vašem mnenju slovenske košarkarice nimajo pravice podpreti slovenske selektorje javno?
  • Se vam ne zdi, da ste z oznakami “neprimerno” in “incident” naredili krivico njenemu zapisu, ki niti malo ni “rasističen”, kot to po vaših besedah in besedah selektorja deluje?
  • Je ta komentar po vašem mnenju zares tako sporen, da ste zaradi njega pripravljeni tvegati uspeh na EP?
  • Ali svoboda govora in svobodno izražanje mnenj za košarkarice ne velja in kakšno sporočilo dajete drugim košarkaricam z vašo podporo odločitvi selektorja?
  • Se vam ne zdi, da bi morali stopiti na stran košarkarice glede na to, da je vaša prioriteta uspeh slovenske košarke in ne ukvarjanje “s čustvi” selektorja, ki je deloval “užaljeno” zaradi zapisa? Ali ne bi on moral biti objektiven?
  • Mnogi trdijo, da je vaša poteza podpore “sramotna”, saj sledite ameriškemu trendu klanjanja novi kulturi vključenosti in “prebujenosti”, ki se v več primerih ni izkazala za pozitivno. Kako to komentirate?
Ko dobimo odgovore, jih sporočimo.

Ana Horvat