fbpx

Spoznajte najmanjše insekte na svetu – tukaj so “čarobne ose”

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/xylocopa-violacea-the-violet-carpenter-bee-gm491853268-72616999

Najmanjši insekti na svetu, ki so veliki le četrtinko milimetra, lahko zaradi svoje majhnosti jajčeca izležejo v notranjosti jajc drugih živali, najraje vodnih hroščev.

David Attenborough, znanstvenik in ljubitelj narave, je z BBC-jevim snemalcem pod drobnogled vzel ta mala bitja in tako postal prvi, ki jih je posnel, preučeval in predstavil javnosti.

Najmanjši insekti na svetu
Mali insekti – veliki komaj četrtinko milimetra – so ‘grajeni’ prav tako kot ostali instekti: imajo krilca, tipalke in nožice. Za primerjavo si predstavljajte šivanko; “čarobna osa” namreč ob njej izgleda smešno majhna, bucikina glava pa v nasprotju z njo izgleda ogromna in mogočna.

Podvodno življenje
Zanimivo je, da “čarobne ose” skoraj vse življenje preživijo pod vodo in zato ni verjetno nič čudnega, da tudi svoja jajčeca valijo pod vodo. Prav njihova majhnost jim omogoča, da svoja jajčeca ‘podtaknejo’ drugim insektom, predvsem vodnim hroščem. Ko torej v vodi opazijo jajčeca vodnih hroščev, vanje ‘izstrelijo’ mikroskopsko majhna jajčeca oziroma približno na stotine jajčec.

Hiter razvoj
Ker se majhni insekti razvijajo v jajčecih vodnih hroščev, so že od začetka življenja priskrbljeni z ogromno količino hrane, poleg tega pa se v jajčecih tudi levijo. Po končanem procesu jajčece vodnega hrošča naposled zapustijo in zaplavajo v svet. Samičke morajo naprej počivati, saj bodo kmalu skrbele za potomstvo, medtem ko samčki lahko zapustijo vodo – navsezadnje so t. i. čarobne ose ‘obdarjene’ tudi s krili.

S. E.