fbpx

Ste bogati ali revni? Pazite na izraz na obrazu, saj razkriva vaš ekonomski položaj!

Foto: iStock

Znanstveniki so ugotovili, da vaša obrazna mimika drugim ljudem omogoča, da že ob prvem stiku z vami razkrijejo, ali vaša denarnica poka po šivih ali pa ste revni kot cerkvena miš.

Nova študija je pokazala, da so nevtralni izrazi na obrazu zanesljiv kazalnik ekonomskega položaja osebe in da lahko delujejo celo kot “samoizpolnitvena prerokba”, ki vpliva na družbene interakcije in uspeh na trgu dela. Po drugi strani pa raziskovalci pravijo, da je manj verjetno, da bi nasmeh in drugi čustveno nabiti izrazi razkrivali vaš družbeni razred, saj na primer smeh prikriva življenjske izkušnje, ki jih imate in ki so se strnile na vašem obrazu. Po mnenju raziskovalcev z Univerze v Torontu lahko to na prvi pogled pri ljudeh pusti celo vtis pristranskosti, kar pomeni, da so “bogati obrazi” verjetnejši kandidati za zaposlitev kot osebe z “revnimi obrazi”, pojasnjujejo raziskovalci.

Thora Bjornsdottir je prepričana, da vam znaki o družbenem razredu na vašem obrazu lahko dejansko pomagajo pri življenjskih izzivih. “Prvi vtisi lahko postanejo nekakšna samouresničevalna prerokba. To bo vplivalo na vaše interakcije in možnosti, ki se vam ponujajo.”

Nevtralen izraz na obrazu – čista loterija za sogovornike, da ugotovijo, ali ste bogati ali revni
V študiji Univerze v Torontu so raziskovalci prosili prostovoljce, naj se pustijo fotografirati z nevtralnim izrazom na obrazu. Prostovoljci so bili razvrščeni v skupine, kjer je skupni družinski dohodek znašal manj kot 50 tisoč evrov in nad 90 tisoč evrov, pri čemer je 66 tisoč evrov veljalo za referenčno srednjo vrednost. Drugo skupino prostovoljcev so nato prosili, naj si ogledajo fotografije in pokažejo, kdo pripada revnejšemu in kdo bogatejšemu sloju. Raziskovalci so ugotovili, da so udeleženci uspeli razvrstiti obraze s približno 53-odstotno natančnostjo. Dejansko je šlo za naključno izbiro.

Čustva skrijejo naše življenjske izkušnje – z nasmehom izražate zadovoljstvo, ki ga povezujejo z bogastvom
Študija je pokazala, da se je sposobnost razvrščanja med “bogate in revne” nanašala zgolj na nevtralne izraze in ne na emocionalne izraze, kot je na primer nasmejan obraz. Rezultati potrjujejo, da lahko čustva skrijejo izraze, ki postanejo ukoreninjeni na obrazu skozi celotno dobo življenjskih izkušenj. Raziskovalci pravijo, da se lahko to zgodi že v poznem najstniškem ali zgodnjem odraslem obdobju. Ekspresivne izraze na obrazu in razkrivanje določenih čustev, kot je sreča, ljudje povezujejo z zadovoljstvom, le-tega pa z bogastvom. Izredni profesor Nicholas Rule pa pravi, da če se pogosto smejite, to razkriva vaš obraz tudi kasneje, ko se ste resni. “Tudi če mislimo, da ne izražamo ničesar, so na našem obrazu še vedno prisotna ta čustva. Študentje, stari med 18 in 22 let, so si že nabrali dovolj življenjskih izkušenj, da so se vidno spremenili in oblikovali svoj obraz do točke, pri kateri lahko ugotovite, kakšen je njihov socialno-ekonomski položaj ali družbeni razred,” je prepričan. Dodaja, da to velja ne glede na raso ali spol, na rezultat ni vplivalo niti to, koliko časa so prostovoljci druge skupine gledali v fotografijo.

Za vse so “krivi” naši možgani
Daily Mail razkriva, da se ti rezultati povezujejo s pričakovanji neverbalnega vedenja. “V možganih so nevroni, ki so specializirani za prepoznavanje obraza. Obraz je prva stvar, ki jo opazite, ko nekoga pogledate,” še pravi Rule.

M. S.