Ste pred spanjem lačni? Kaj sploh lahko jeste?

Foto: Pixabay

Če vas zvečer pred spanjem pogosto zgrabi lakota, je najslabše, kar lahko naredite, da odprete hladilnik in vzamete ven prvo stvar, ki jo vidite. Ni namreč vseeno, kaj boste pojedli, preden greste spat. A brez skrbi – obstaja nekaj prigrizkov, ki si jih lahko brez slabe vesti privoščite tudi neposredno pred spanjem.

Za zdrav življenjski slog velja, da bi morali zaužiti pet obrokov na dan, zadnji pa bi moral biti vsaj dve uri pred spanjem. A marsikoga ravno pred spanjem še vedno zgrabi lahkota. Kar boste pojedli takrat, pa je še posebej pomembno, če pazite na svojo linijo in želite pred poletjem izgubiti še kakšen kilogram.

Mnogi sicer prisegajo na to, da zvečer pred spanjem ne jedo ničesar, tudi če so lačni, a to ni najboljša rešitev. Občutek lakote lahko namreč povzroči motnje spanja, kar pa negativno vpliva na metabolizem in prisili telo, da energijo odvzema iz mišic, poroča Večernji.hr.

Če se želite temu izogniti, imamo za vas nasvete za lahke in zdrave večerne prigrizke, s katerimi se boste znebili občutka lakote, a še vedno brez težav zaspali.

Kivi
Posamezniki, ki so en mesec vsak dan pred spanjem pojedli en kivi, so zaspali kar 35 odstotkov hitreje kot tisti, ki ga niso jedli. Poleg tega, da je kivi bogat z antioksidanti, karotenoidi in vitaminoma C in E, vsebuje tudi serotonin. Pomanjkanje serotonina v telesu namreč povzroča motnje spanja.

Banane
Banane so bogate s kalijem in magnezijem in nam ‘pomagajo’ spati, saj vsebujejo minerale, ki pripomorejo k sprostivi mišic. Študije so ugotovile, da uživanje banan močno pripomore k boljši kvaliteti spanca. Vsebujejo tudi triptopan, ki pomaga uravnavati hormona serotonin in melatonin.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Špinača
Popajeva priljubljena jed je v primeru, ko imate težave s spanjem, odlična zaveznica. Vsebuje triptopan, folno kislino, magnezij in vitamina B6 in C, ki so ključne sestavine za sintezo serotonina in melatonina. Špinača vsebuje tudi glutamin in aminokisline, ki stimulirajo izločanje strupov iz telesa – ti so namreč lahko razlog za nespečnost. Najbolje je, da špinačo zaužijete kar surovo, kombinirate pa jo lahko z banano in mandljevim mlekom.

Sveži sir
Sir je odličen prigrizek za večer, saj vsebuje triptopan, hkrati pa je odličen vir beljakovin, ki vam bodo dale občutek sitosti.

M. G.