fbpx

Strokovnjaki razkrivajo – botoks vpliva na kvaliteto spolnega življenja

Foto: iStock

Angleški kozmetičarki Deborah Mitchell se stranke ob terapijah zelo rade odprejo in z njo delijo številne tegobe iz zakonskega življenja. Spregovorijo tudi o finančnih težavah in pritiskih v službi. Deborah pravi, da ni nič nenavadnega, če razkrijejo tudi probleme iz svojega spolnega življenja, zadnja leta pa zaskrbljena opaža, da vse več mladih, zdravih in navidez srečnih ter uspešnih žensk navaja stalne težave v intimnem življenju.

Mnogo klientk je pojasnilo, da jim spolna aktivnost ne pomeni več prav dosti in Deborah je potrebovala nekaj časa, da je povezala, kaj vse te ženske združuje. Vse so so bile že leta podvržene botoks terapijam, ki jih ohranjajo mlade in lepe. Že res, da so imele prav vse povsem napet obraz, na katerem ni bilo videti nobene gube, vendar je ta bolj spominjal na brezizrazne maske, s katerih so togo stremele predse. Botoks, ki so ga dodajale, da bi izgledale bolj privlačne, jih je navzven naredil otepele in jim odvzemal energijo. Kmalu je Deborah začela raziskovati, v kakšni meri botoks vpliva na spolni nagon.

Botoks povzroča paralizo obraznih mišic
Botulinium toxin, ki se ga dodaja pri teh posegih, blokira neurotransmiterje v mišicah in povzroča paralizo, ki mišice prisili, da se sprostijo in dajo koži gladek videz. Botoks, ki se ga v kozmetične namene uporablja od leta 2002, je najbolj razširjen in priljubljen poseg v Veliki Britaniji. Tretma stane med 150 in 350 funti in večinoma uspe z občasnimi nevšečnostmi, ki zavirajo funkcijo izražanja čustev, saj obrazne mišice niso zmožne aktivnosti. Neizražen nasmeh ne more proizvesti endorfinov, hormonov zadovoljstva, ki so nujni za naše dobro počutje. Dodajanje botoksa pa lahko odreveni tudi čutne zaznave. Deborah pri svojih kozmetičnih tretmajih opaža, da so uporabnice botoksa manj dovzetne za vonjave, zaradi česar, dodaja, so jim odvzeti tudi življenjski užitki.

Deborah pa ni edina, ki opaža povezavo. Psihoterapevt Jo Coker dodaja, da so ženske, ki se odločijo za tak poseg, že tako nezadovoljne same s sabo in se ne zavedajo, da si bodo z dodajanem botoksa nadele brezizrazno masko. Izraz na obrazu pa ima izjemno vlogo, dodaja. Prek tega ljudi spoznavamo in sodimo, zato je še kako pomembno, kakšna čustva nam obraz sporoča, saj brez njih težko gradimo odnose.

Problem botoksa je predvsem v tem, da uporabnice pri njegovi uporabi hitro izgubijo občutek za zdravo mero in ga začnejo uporabljati v prekomernih količinah. Kar se začne z majhnimi popravki, lahko vodi k pogostim obiskom kozmetičnih salonov in k želji po več in več posegih.  Preden se tega zavejo, pa njihov obraz postane strog in tog.

Ljudje ljubijo nepopolnost
Psiholog dr. Michael Sinclair pa opozarja na zmotno domnevo o pomembnosti perfekcije: “Verjemnite ali ne, ljudjem so ljubši nepopolni ljudje. Kako lahko pričakujemo, da se bo nekdo zaljubil v nas, če pa se zakrivamo?” 

Coker, ki je sicer pred 13 leti opravil tretma, pravi, da je srečen in da je učinek hitro uplahnil ter da se danes, pri svojih 51 letih v svoji koži ne bi mogel počutiti bolje: “Ustrezno negujem kožo, jem zdravo, ne kadim in pijem zmerno. Žalosti pa me, da mnogo žensk ni zadovoljnih s svojo naravno lepoto in si željo kar se da dobro izgledati za svojega partnerja, medtem ko si ta želi le komunikacije. Zato jim, kadar mi pacienti govorijo o zmanjšanju spolne aktivnosti, svetujem, naj raje zmanjšajo svojo dozo botoksa. In prav v vsakem primeru se s časoma izboljša tudi partnerski odnos. Z zadovoljstvom opažam, da se stanje izboljšuje in da se tudi najbolj zagreti uporabniki umirjajo. Njihov izgled ni prav nič slabši, njihovo spolno življenje pa opazno kvalitetnejše.”

Zala Vončina