fbpx

Študija: Občutek lakote je povezan z večjo stopnjo jeze in razdražljivosti

Foto: zajetje zaslona/Pixabay

Ko si lačen, si ful drugačen. Tako se glasi geslo reklame za slavno čokoladko – to geslo pa je sedaj tudi znanstveno dokazano. Prva klinična študija, ki je raziskovala, kako lakota vpliva na čustva ljudi, je pokazala, da je občutek lakote povezan z večjo stopnjo jeze in razdražljivosti ter nižjo stopnjo užitka. 

Mnogi od nas se zavedamo, da lakota lahko vpliva na naša čustva, vendar se je presenetljivo malo znanstvenih raziskav osredotočilo na to, da ob lakoti postanemo tudi jezni, je v sporočilu za javnost o novi študiji povedal glavni avtor dr. Viren Swami, profesor socialne psihologije na univerzi Anglia Ruskin v Združenem kraljestvu.

Študija je uporabila metodo ocenjevanja, znano kot “metoda vzorčenja izkušenj”, da bi bolje razumeli čustvene odzive na lakoto. Metodologija ni zahtevala kontrolne skupine, saj je bila velikost vzorca dovolj statistično zasnovana za zasnovo študije, je Swami povedal za Fox News Digital. Udeleženci so poročali o svojih občutkih in stopnjah lakote, tako da so se odzvali na pozive v aplikaciji pametnega telefona za izpolnitev kratkih anket, ki so jih prejeli petkrat na dan pretežno naključno v obdobju treh tednov.

https://twitter.com/PLOS/status/1545422171677360130?s=20&t=O0ZSjWCwCn3n7nwXmCjGwQ

Raziskava je pokazala, da je lakota v 37 odstotkih povezana z razdražljivostjo, v 34 odstotkih z jezo in v 38 odstotkih z užitkom. Študija ni upoštevala težav z duševnim zdravjem ali drugih sprožilcev, ki bi lahko prispevali k negativnim čustvom, poroča Medical News Today, ki je študijo analiziral. Raziskovalci so torej ugotovili, da so vsakodnevna nihanja v lakoti kot tudi preostale ravni lakote (merjene s povprečji v obdobju treh tednov) povezana z razdražljivostjo, jezo in neprijetnostjo.

Predhodne eksperimentalne študije so pokazale, kažejo, da nizke ravni glukoze v krvi povečajo impulzivnost, jezo in agresijo. Te študije so temeljile na ideji izčrpanosti ega, ki nakazuje, da se negativna, čustva in agresija pogosteje pojavijo, ko so lačni, ker posamezniki ne morejo izvajati samoregulacije in samonadzora z nizko ravnijo glukoze.

Odzivi udeležencev glede užitka so se gibali od 0 do 100, z 0 (zelo neprijetno) do 100 (zelo prijetno), medtem ko so se odzivi na vzburjenost gibali od 0 (zaspanost) do 100 (močna vzburjenost). Swami je pojasnil, da se “vzburjenje” nanaša na fiziološko vzburjenost ali vznemirjenost, ne pa na srečo, kar je omogočilo “celovitejši prikaz čustvenosti udeležencev.” Toda za razliko od negativnih čustev, kot so razdražljivost, jeza in neprijetnost, rezultati niso bili bistveno povezani s stopnjami vzburjenosti. “Na podlagi naših rezultatov lahko trdimo, da je kombinacija negativnih stanj in visokega vzburjenja povezana z visokimi stopnjami lakote, ne pa vzburjenost sama po sebi,” so povedali avtorji. Raziskava je pokazala, da bodo nekatere situacije bolj verjetno povzročile jezo in razdražljivost v primerjavi z drugimi – na primer biti sam ali biti v skupini ali delati namesto zabave. Študija je omejena, ker ni mogla izmeriti konteksta teh situacij.

Raziskovalci prav tako niso merili fizioloških označevalcev lakote, kot je raven glukoze udeleženca, pri čemer so opazili, da lahko takšne spremembe vplivajo tudi na negativna čustvena stanja. Zaradi majhnega vzorca študije ni mogoče posplošiti na celotno populacijo.

Sara Kovač